Alimentul delicios care ajută la slăbit și întinerește creierul. Mihaela Bilic: „Toți românii îl mănâncă în Duminica Floriilor”

Alimentul delicios care ajută la slăbit și întinerește creierul. Mihaela Bilic: „Toți românii îl mănâncă în Duminica Floriilor”

În Duminica Floriilor se dă liber la pește! Se spune că peștele mâncat de Florii are puteri tămăduitoare și vindecă orice boală. Chiar dacă e mult spus că „vindecă”, peștele poate avea, într-adevăr, beneficii nenumărate. Bogăția de acizi grași Omega 3 din pește, proteinele, mineralele și vitamina B12 i-au adus acestui aliment titulatura de superaliment. 

Din păcate, românii nu prea consumă pește decât în zi de sărbătoare, așa cum e și Duminica Floriilor. Medicii ne sfătuiesc să mâncăm pește de 2 ori pe săptămână, cel puțin! Și nu trebuie să cheltuim o avere, așa cum greșit avem impresia, pentru că sunt câteva sortimente ieftine de pește foarte sănătoase.

Nu dați vina pe mercur ca să nu mâncați pește

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general.

Vine Duminica Floriilor, profit de moment ca să vorbim despre pește. Nutriția și religia s-au pus de acord, peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar, ca urmare în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește, spune medicul.

Consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general.

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard au ajuns la o concluzie surprinzătoare: a nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate decât a mânca pește contaminat cu mercur.

În realitate, cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras precum somonul sau păstrăvul este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici de tip sardină sau hamsie.

Grăsimile Omega 3 din pește ne feresc de Alzheimer și depresie

Peștele este principala sursă de grăsimi Omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de Parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse, adaugă Mihaela Bilic.

Dincolo de beneficiile acizilor grași Omega 3, peștele are și alte virtuți. Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, pește reprezintă o sursă excelentă de proteine.

Ca și în cazul cărnii, conține 18-22 de grame de proteine/100 de grame de produs. E vorba de proteine complete, cu toți aminoacizii esențiali prezenți.

Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%, afirmă medicul.

Vitaminele și mineralele din pește susțin imunitatea

Altă calitate deloc neglijabilă: conținutul bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, trei micronutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ.

Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12. Grăsimea de pește conține vitamina E și vitamina D, nutrienți esențiali pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Campioni sunt somonul și lupul de mare.

Iodul din pește ajută memoria și accelerează metabolismul

Toate speciile marine conțin iod, element indispensabil pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. De la metabolism la memorie și siluetă, lipsa de iod dezechilibrează tot organismul.

Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cât mai des, concluzionează dr. Bilic.

De ce se mănâncă pește în Duminica Floriilor

Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește în Duminica Floriilor, pe 9 aprilie. Se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește, iar în popor există credința că cine mănâncă în această zi pește se va lecui de orice boală.

Tradiția spune că așa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, tot așa va fi și în prima zi de Paște, pe 16 aprilie.

Tot în această zi sfântă, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul.

Conform credinței, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Aproape 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica în Duminica Floriilor. Cele mai întâlnite nume sunt Viorica, Florentina, Florica, Florin, Viorel, Florian, iar dintre cele mai puțin obișnuite amintim Garofița, Micșunica, Panseluța, Crizantema, Trandafir, Bujor, Mărgărit sau Crin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”