Alimente plăcute la gust ce îmbolnăvesc stomacul. Află care și ce boli pot provoca

Chirurgul Marian Tomescu explică ce boli ale stomacului sunt cauze de alimentația săracă în nutrienți.
Alimente plăcute la gust ce îmbolnăvesc stomacul. Află care și ce boli pot provoca
Dr. Marian Tomescu, medic primar Chirurgie Generală

Dr. Marian Tomescu, medic primar Chirugie generală a explicat care sunt principalele afecțiuni ale stomacului cu care se confruntă adulții, ce boli de stomac sunt frecvent diagnosticate la copii, ce tip de alimentație poate duce pe termen lung la declanșarea unor boli de stomac precum gastrite sau chiar boli grave precum cancerul de stomac.

 

CSÎD: Care sunt principalele boli de stomac care se diagnostichează la adulți?

Dr. Marian Tomescu: Principalele boli de stomac diagnosticate la adulți sunt:

  • Gastritele acute sau cronice
  • Ulcerul gastric și duodenal
  • Cancerul gastric
  • Hernia hiatală
  • Boala de reflux gastro-esofagian
  • Tumorile gastrice benigne

Nici copiii nu sunt scutiți de boli de stomac

 

CSÎD: Care sunt principalele afecțiuni ale stomacului care se diagnostichează la copii?

Dr. Marian Tomescu: Principalele afecțiuni ale stomacului diagnosticate la copii sunt :

  • Indigestia
  • Gastroenterita
  • Sindrom dispeptic
  • Gastrita
  • Duodenita
  • Ulcerul gastric și duodenal

La ce medic este indicat să ajungă pacienții cu dureri de stomac

 

CSÎD: Cui trebuie să se adreseze persoanele care simt că au ceva în neregulă cu stomacul?

Dr. Marian Tomescu: Cel mai bine este ca aceste persoane să se prezinte cât mai rapid după apariția simptomelor la un consult medical. Medicul de familie poate fi abordat inițial, dar acesta foarte probabil va îndruma pacientul la un specialist, cel mai adesea gastroenterolog sau chirurg. Chiar și aceștia, în prezența simptomatologiei specifice, vor avea nevoie de investigații adecvate pentru precizarea diagnosticului.

Dieta echilibrată are un rol important în păstrarea sănătății stomacului

CSÎD: Ce alimentație duce la îmbolnăvirea stomacului pe termen lung?

Dr. Marian Tomescu: Factorii alimentari care favorizează apariţia ulcerului gastric sunt igiena defectuoasă a alimentaţiei (mese neregulate, masticaţie incompletă, dantura deficitară), alimentele iritante, prea reci/calde, condimentele, alcoolul, tutunul, băuturile carbogazoase.

CSÎD: Ce alimentație ar putea duce pe termen lung la instalarea unor boli grave precum cancerul de stomac?

Dr. Marian Tomescu: În ceea ce privește cancerul gastric, alimentele care favorizează apariția acestuia sunt :

  • dieta săracă în proteine şi grăsimi
  • alimentele afumate și sărate
  • consumul crescut de nitriți/nitraţi (mezeluri, alimente hiperprocesate, conservate)
  • consumul crescut de carbohidraţi.
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras