Alimentația în vacanță: cum evităm toxiinfecțiile alimentare INTERVIU

Cum arată alimentația în vacanță și la ce să fim atenți atunci când ne achiziționăm mâncarea ne spune Valentina Mitran, vicepreședinte ANPC.
  • Publicat:
Alimentația în vacanță: cum evităm toxiinfecțiile alimentare INTERVIU
Foto: shutterstock

Când suntem plecați în vacanță ne dorim să stăm departe de situațiile neplăcute, iar cel mai frecvent întâlnite, în special pe timpul verii, sunt toxiinfecțiile alimentare care reprezintă un real pericol pentru sănătate. Alimentația în vacanță joacă un rol important și nu trebuie deloc neglijată. Ce mâncăm, cum, de unde și la ce să fim atenți atunci când ne achiziționăm mâncarea ne spune Valentina Mitran, vicepreședinte ANPC.

Alimentația în vacanță: ce mâncăm, ce evităm

CSID: La ce să fim atenți în perioada verii?

Valentina Mitran: Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomand să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;

Legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc.).

Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă);

CSID: Care ar fi recomandările dumneavoastră în ceea ce privește alimentația, atunci când mergem în vacanță?

Valentina Mitran: Când mergem în vacanță este bine să fim atenți la:

  • Laptele nepasteurizat poate conține germeni nocivi, precum Campylobacter, E. coli, Listeria și Salmonella. Pentru prevenirea problemelor, se recomandă să evițitati produsele obținute din acesta, cum ar fi iaurtul sau brânza feta.
  • Ouăle pot conține și ele germenul nociv Salmonella, de aceea nu se recomandă consumul de produs crud, ci gătirea lui până când albușul și gălbenușul sunt tari.
  • Carnea de pui, vită, porc sau curcan reprezintă un pericol dacă nu este gătită corespunzător. Pentru siguranță, este indicat să folosești un termometru ce ajută la verificarea temperaturii și să nu speli carnea înainte de gătire.
  • Fructele de mare crude sau gătite incorect pot provoca, de asemenea, toxiinfecții alimentare. În vacanță este indicat să eviți consumul lor.
  • Fructele și legumele cele mai sigure sunt cele gătite sau, unde nu este cazul, cele spălate foarte bine.
Valentina Mitran vicepresedinte ANPC
Valentina Mitran vicepresedinte ANPC

CSID: Cum putem evita eventualele neplăceri?

Valentina Mitran: Neplăcerile pot fi evitate dacă suntem atenți:

La cumpărarea alimentelor:

  • verificaţi data durabilităţii minimale a produsului;
  • verificaţi lista ingredientelor;
  • verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar in magazine si foarte important este să respectaţi şi dumneavoastră această temperatură acasă;
  • nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice aceast lucru;
  • nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate, neavizate sanitar-veterinar.

La intrarea în unitati de restauratie colectiva/unităţile de alimentaţie publică:

  • acordaţi o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitate mai ales acum in pandemie;
  • verificaţi dacă în lista meniu sunt afişate cantitatea, preţul produselor si alergenii;
  • analizaţi modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protecţie, curaţenia mîinilor, masca, manusile etc.);
  • analizaţi gradul de curăţenie a tacîmurilor, paharelor;
  • analizaţi organoleptic felurile de mîncare aduse (aspect, miros), iar dacă aveţi suspiciunea de produs alterat, refuzaţi mîncarea;
  • în cazul fripturilor, prezenţa unor zone „mai arse” poate ascunde un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată;
  • deşi este greu de apreciat, în cazul în care aveţi de la început suspiciuni privind cantitatea netă a porţiei, refuzaţi produsul şi solicitaţi cîntărirea acestuia, ca sa nu mai vorbim ca aparatul trebuie sa fie verificat metrologic.

La consumarea îngheţatei, un produs de zile călduroase:

  • acordaţi atenţie condiţiilor de depozitare atît în magazinul de desfacere cît şi la domiciliu;
  • nu achiziţionaţi produse pentru care aveţi suspiciuni că au fost decongelate şi apoi recongelate;
  • acordaţi atenţie modului de prezentare a ambalajului, sa nu fie umflat, deteriorat;
  • nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar sau nu este închis etanş;
  • citiţi data durabilităţii minimale; refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;
  • la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii ulterioare.

CSID: Care sunt alimentele de evitat în această perioadă?

Valentina Mitran:  Alimentele nepasteurizate, cele care au suferit transformari termice majore (congelare- recongelare), alimentele ce fermenteaza usor si cele care prezinta aspect ciudat (culoare si miros necaracteristic alimentului respectiv)

CSID: De unde să cumpărăm alimente în perioada caniculară?

Valentina Mitran: De preferat doar din magazine specializate și care respectă temperatura de depozitare .

Alimentația copiilor și provocările ei

CSID: Sunteți mamă a doi copii. Care este în opinia dumneavoastră cea mai dificilă parte a parenting-ului?

Valentina Mitran: Să îți convingi copilul să pună în farfurie mâncare mai puțin procesată (gen fast food) și să îl faci să înțeleagă că trebuie îmbinate mai multe alimente și că ele trebuie alese corect. Să îl convingi să renunțe la o înghețată în favoarea unui fruct, asta mi se pare o victorie.

CSID: Cum reușiți să gestionați alimentația celor mici? Ce sfaturi aveți pentru părinți atunci când vine vorba de acest aspect?

Valentina Mitran: Alimentația copiilor mei încerc să o mențin echilibrată : carne, legume, fructe. Sigur, există și scăpări: o ieșire la fast food, o înghețată, un dulce foarte procesat, dar dacă 70 % din timp suntem atenți la ce punem cu toții în farfurie, suntem ok. Sfătuiesc părinții să aibă răbdare multă și să încerce prin puterea exemplului să educe copiii de lângă ei. Exemplul personal este cea mai bună metodă. Dacă copilul vede un stil de viață sănătos la părintele lui așa va avea și el. Puterea exemplului este cea mai importantă și faptul că educația unui trai sănătos,  echilibrat nu stă doar în mâncare, ea stă și în sport, în miscare.

CSID: Ce înseamnă pentru dumneavoastră echipă?

Valentina Mitran: Toată viața m-am raportat la ideea de echipă, nu poți construi singur și mai ales nu în administrație. Fie că suntem acasă sau la locul de muncă avem nevoie de ajutor, de oameni. Am mare noroc că la birou suntem cu adevărat o echipă și ne sprijinim cât de mult putem, indiferent că vorbim despre coordonarea venită din partea președintelui sau că vorbim despre unitatea echipelor aflate în teren. Cred că lumea ar trebui să se focuseze mai mult pe construcții de echipă, pandemia din păcate a scos destul de mult latura individualistă la lumină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”