Aceste legume nu trebuie consumate crude. Dacă nu le fierbi, poți face pietre la rinichi!

Află care este lista cu legume pe care trebuie să le fierbi pentru a le reduce potențialul nociv!
  • Publicat:
Aceste legume nu trebuie consumate crude. Dacă nu le fierbi, poți face pietre la rinichi!
Află care este lista cu legume pe care trebuie să le fierbi pentru a le reduce potențialul nociv!

Toată lumea știe că porțiile generoase de legume, alături de fructele proaspete, trebuie să fie baza alimentației sănătoase. De altfel, nutriționiștii spun că orice farfurie trebuie să fie pe jumătate umplută cu legume. Fructele nu trebuie să lipsească din alimentație, dar trebuie consumate cu măsură.

Dintre legume, cele mai sănătoase și mai prietenoase cu silueta sunt verdețurile (pătrunjel, mărar, ștevie, leurdă, păpădie, frunzele de salată), castraveții, roșiile, ardeii, morcovul crud, țelina, ceapa, usturoiul, ridichile, fasolea verde, păstârnacul și sparanghelul.

Nici leguminoasele și amidonoasele nu trebuie să lipsească din alimentația echilibrată. Însă fasolea, lintea, mazărea, năutul și cartoful trebuie consumate în cantități mai mici.

Există însă o serie de legume cu totul speciale, extrem de valoroase pentru conținutul lor de nutrienți. Este vorba despre crucifere, în această categorie intrând varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, dar și sortimentele mai exotice precum bok choy sau kale.

Cruciferele conțin o mulțime de vitamine, minerale, dar și fibre, având puține calorii. Aceste calități le fac potrivite pentru o mulțime de diete, inclusiv cea ketogenică bazată în proporție covârșitoare pe grăsimi. În plus, consumul de crucifere poate contribui la reducerea riscului de cancer și de boli cardiovasculare.

Însă greșeala pe care o fac multe persoane când le consumă este aceea că le preferă crude. Deși sunt extrem de sănătoase, cruciferele conțin și mulți oxalați. Odată ingerați oxalații, aceștia pot duce în timp la formarea pietrelor la rinichi.

Conform informațiilor oferite de biohackerul Dave Asprey în cartea sa “Dieta Bulletproof”, oxalații pot provoca și alte neplăceri în organism precum slăbirea mușchilor, dureri și chiar afectare cerebrală.

Însă soluții există: când cruciferele sunt gătite, oxalații se reduc semnificativ. La fel, un alt sfat al lui Dave Asprey, promotor al unor idei care vă pot îmbunătăți starea de sănătate, este să combinați cruciferele cu zeamă de lămâie sau să adăugați la fierbere o capsulă de calciu care face ca acidul oxalic să devină inofensiv.

Mai există un beneficiu al gătirii cruciferelor de care se pot bucura persoanele cu hipotiroidie. Cruciferele proaspete, consumate în exces, pot contribui la perturbarea producției de hormoni tiroidieni, afectând mecanismul utilizării iodului de către tiroidă. Gătite, cruciferele nu mai sunt la fel de nocive pentru persoanele cu hipotiroidie, dar trebuie limitate la o cantitate de maximum jumătate de cană pe zi. Persoanele cu probleme de tiroidă ar trebui să discute cu medicul endocrinolog curant dacă starea de sănătate le permite consumul legumelor crucifere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân