10 alimente care distrug somnul. Ce să nu mănânci înainte de culcare, chiar dacă sunt sănătoase

Chiar și alimentele care pot părea sănătoase pot fi considerate alegeri proaste înainte de culcare. Iată o listă cu 10 alimente care distrug somnul și pe care să le eviți.
  • Publicat:
10 alimente care distrug somnul. Ce să nu mănânci înainte de culcare, chiar dacă sunt sănătoase
Foto: shutterstock

Avem următorul scenariu: stai în pat, încă ești treaz, deși ți-ai dori să nu fie așa, te uiți la ceas, e din ce în ce mai târziu și în continuare aștepți să adormi. Te-ai gândit că poate ceea ce ai mâncat ți-a afectat somnul? Află că unele alimente, odată consumate înainte de culcare, pot avea un impact major asupra calității somnului. Da, gustările de seară pot perturba nivelul zahărului din sânge, pot activa sistemul nervos sau pot chiar afecta digestia, acestea devenind vinovate pentru nopțile nedormite. Chiar și alimentele care pot părea sănătoase pot fi considerate alegeri proaste înainte de culcare. Iată o listă cu 10 alimente care distrug somnul și pe care să le eviți.

Cartofii prăjiți, în TOP alimente care distrug somnul

Pentru că alimentele prăjite au un conținut ridicat de grăsimi, acestea pot fi destul de grele pentru tractul digestiv. Alegeri precum cartofii prăjiți înainte de culcare pot provoca indigestie care, ulterior, nu te lasă să dormi.

Taco

Taco are o cantitate crescută de grăsimi și condimente care ar putea duce la tulburări de somn. Alimentele picante agravează refluxul acid, o afecțiune care poate provoca dureri în piept, regurgitații acide sau dureri de stomac atunci când te întinzi în pat.

Mai mult, nu există un ingredient mai iute decât chili-roșu, pe care trebuie să-l eviți cu orice preț. Deși capsaicina din acești ardei picanți este cunoscută pentru beneficii precum reducerea inflamației și chiar ameliorarea durerii, nu este atât de bună înainte de somn.

Un studiu arată că ardeii roșii picanți agravează refluxul acid la pacienții reflux gastroesofagian.

Cheeseburgeri

Nimeni nu a spus vreodată că un cheeseburger ar fi o gustare sănătoasă înainte de culcare. Fiind bogat în grăsimi nu poate afecta doar talia, ci poate perturba și somnul. Este dificil de digerat și astfel provoacă tulburări gastrointestinale pe măsură ce încerci să te relaxezi.

Citricele

Portocalele, grapefruitul, lămâile și lămâile verzi au multe beneficii pentru sănătatea ta, de la conținutul lor ridicat de vitamina C, până la aportul de fibre. Cu toate acestea, la culcare, ele nu ar putea fi o gustare ideală. Aciditatea din citrice este un alt declanșator al refluxului acid. Dacă vrei o gustare cu fructe seara, încearcă cireșele în schimb sau sucul de cireșe. Cercetările arată că pot contribui la un somn mai bun.

Dulciurile

Zahărul duce la o creștere bruscă a glicemiei și este ultimul lucru de care ai nevoie când vrei să dormi. Un studiu din 2022 a constatat o asociere între o dietă bogată în zahăr și calitatea și durata redusă a somnului.

Băuturi energizante

Din motive evidente, băuturile energizante sunt dușmanul numărul unu al somnului. Cu ingrediente stimulatoare naturale și sintetice, sunt practic opuse stării de liniște. Un studiu din 2019 a constatat o asociere statistic semnificativă între consumul de băuturi energizante și calitatea slabă a somnului în rândul studenților. Dacă alegi să consumi un energizant, fă-o cu cel puțin opt ore înainte de culcare.

Cafeaua

Unele cercetări sugerează că atunci când consumăm cafea chiar și cu șase ore înainte de culcare poate avea efecte negative asupra odihnei din timpul nopții. Ai putea fi surprins de ce poate face reducerea consumului de cafea pentru somnul tău. Nu consuma mai mult de trei cafele pe zi și asigură-te că nu o mai consumi după ora 16:00.

Ceai care conține cofeină

Atât ceaiul verde, cât și cel negru conțin antioxidanți excelenți pentru reducerea inflamației. Dar bucură-te de aceste ceaiuri la micul dejun, nu ca o băutură înainte de culcare, deoarece ele pot conține cantități semnificative de cafeină care te pot ține treaz.

Potrivit Mayo Clinic, ceaiul verde preparat are în mod obișnuit 28 de miligrame de cafeină per ceașcă, în timp ce aceeași cantitate de ceai negru preparat vine la pachet cu 47 de miligrame.

Dacă îți dorești cu adevărat o ceașcă de ceai seara, optează pentru o variantă decofeinizată, cum ar fi un amestec de plante sau unul ideal pentru somn.

Alcoolul

Desigur, alcoolul te poate face să te simți relaxat pe termen scurt. Consumul de alcool este legat de un somn mai slab, nu mai bun. Alegerea unui mocktail sau a unui vin fără alcool în schimb ar putea să-ți ofere starea potrivită fără a interfera cu odihna.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761989/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5617749/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8848117/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6377981/
  • https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.3170
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20049372
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666864/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”