Dovleac plăcintar la cuptor: cum îl asezonăm, cât trebuie copt, la ce temperatură

Dulce sau sărat? De ce nu ambele? Vă propun două reţete de dovleac plăcintar la cuptor absolut delicioase!
30.08.2020 | Paula Rotaru
Dovleac plăcintar la cuptor: cum îl asezonăm, cât trebuie copt, la ce temperatură

În fiecare sfârşit de weekend mi-am propus să mă răsfăţ cu ceva bun, fie dulce, fie sărat.

Ori, de ce nu, cu ambele! Iar dovleacul plăcintar se potriveşte de minune acestei misiuni.

Fireşte, se încadrează onorabil şi în dieta fără pâine, dulciuri şi sucuri, pe care am început-o în urmă cu două săptămâni.


Astăzi vă propun două reţete simple de tot cu dovleac plăcintar, pe care sigur îl găsiţi în piaţă în această perioadă. Una dintre reţete e pentru pofticioşii de dulce, alta pentru amatorii de sărat. Citiţi aici şi care sunt beneficiile dovleacului pentru sănătate. Nu sunt deloc puţine, nici de neglijat!

Bucăţele de dovleac sărate, cu cimbru, usturoi şi boia iute

Ingrediente:

  • O jumătate de dovleac curăţat de coajă şi tăiat bucăţele de 3-4 centimetri
  • Ulei
  • Sare, piper, cimbru, boia iute
  • 5 căţei de usturoi

Mod de preparare:

Bucăţelele de dovleac se pun într-o tavă încăpătoare acoperită cu hârtie de copt (lăsaţi spaţiu între ele, să nu fie înghesuite una într-alta) şi se dau cu ulei (puteţi folosi o pensulă), apoi se presară pe deasupra sare, piper, boia, feliuţe de usturoi subţiri pe fiecare bucăţică şi, la final, se aşterne o pătură de cimbru uscat şi aromat.

Felii de dovleac lipicioase, cu miere şi scorţişoară

Ingrediente:

  • O jumătate de dovleac tăiat felii mai groase (îndepărtaţi seminţele şi filamentele, dar lăsaţi feliile în coajă)
  • 2 linguri de miere
  • O lingură de scorţişoară

Mod de preparare:

Se aşază feliile de dovleac într-o altă tavă tapetată cu hârtie de copt, se pune câte puţină miere pe fiecare felie, apoi se învăluie totul în scorţişoară parfumată.

Cât timp şi la ce temperatură se coace dovleacul

Eu am făcut ambele reţete în acelaşi timp. O tavă am pus-o mai sus, alta mai jos în cuptor. Aşa am ochit doi iepuri dintr-o lovitură: mi-am potolit atât pofta de sărat, cât şi pe cea de dulce.

Temperatura: 200 de grade Celsius.

Pentru cât timp: 70 de minute. La jumătatea timpului am întors bucăţelele sărate de dovleac pe cealaltă parte. Feliile le-am lăsat în pace, nu m-am atins de ele până la final.

Neapărat trebuie să încercaţi aceste reţete. Miezul dovleacului este moale şi se topeşte în gură. Ce arome, ce culori, ce gust! Parcă se simte deja adierea toamnei…