Muşchi file – ce chimicale conţine?

Un sandvici, o salată cu câteva feliuţe de muşchi afumat şi am rezolvat o masă. Însă, ce conţine muşchiul file de pe piaţa din România? Respectă reţeta bunicii?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Muşchi file - ce chimicale conţine?
Muşchi file - ce chimicale conţine, foto Phoenix Han, Unsplash

Unul dintre mezelurile preferate ale românilor de toate vârstele este cu siguranţă muşchiul de porc, de vită. Afumat şi feliat subţire. Aşa să fie la îndemână în orice moment. Cât de sănătos este însă muşchiul file de pe piaţa românească? Avem câteva indicii Asociaţia Pro Consumatori (APC) a analizat 20 mărci de muşchi file.

În România, preţul unui kilogram de muşchi file variază între 26,30 lei şi 46,50 lei, iar reţetele sunt diverse. Studiu APC face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Să învăţăm să înţelegem eticheta!”. Experţii în alimentaţia publică au fost coordonaţi de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Iată concluziile.

Câte produse sunt afumate natural şi ce alte chimicale mai găsim în muşchiul file

Cât despre culoarea muşchiului file iată ce s-a observat – unele produse sunt colorate cu carmin. La capitolul sare, conţinutul de sare din 100 grame produs variază între 2 grame şi 3,6 grame! Conţinutul de proteine din 100 grame produs variază între 15,2 grame şi 25,6 grame. De asemenea, s-a constatat că toate mărcile analizate conţin nitrit de sodiu. Cât priveşte subiectul cum este afumat muşchiul de porc, doar una din 10 mărci de muşchi file sunt afumate natural cu lemn de fag. De altfel există pe piaţa românească şi muşchi file cu 14 aditivi alimentari, dar şi muşchi file cu proteină din lapte.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”