Carnea de porc, mai sănătoasă decât carnea roşie şi cea de pui

Carnea de porc este preferata românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, cu toate că mulţi o privesc cu suspiciune din pricina aşa-ziselor pericole pe care se spune că le comportă.
  • Publicat:
Carnea de porc, mai sănătoasă decât carnea roşie şi cea de pui

Carnea de porc este preferata românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, cu toate că mulţi o privesc cu suspiciune din pricina aşa-ziselor pericole pe care se spune că le comportă.

O adorăm de Crăciun, cu toate că ne-am obişnuit să spunem că este grasă, creşte colesterolul rău, duce la indigestie, obezitate, probleme circulatorii, celulită etc. Experţii atrag atenţia că de multe ori se exagerează în privinţa aşa-ziselor pericole la care ne expunem consumând-o căci, spun aceştia, este mai sănătoasă decât carnea roşie!

Carnea de porc este o altă carne albă, alternativă la carnea de pui, de exemplu. Ba chiar, în  funcţie de situaţie, muşchiuleţul de porc poate avea mai puţină grăsime decât pieptul de pui. Desigur, carnea de porc este cu atât mai gustoasă cu cât este mai grasă, însă dacă o selectaţi cu atenţie vă puteţi bucura de savoarea ei fără nici un risc.

Mare atenţie dacă vă plac produsele prefabricate, cum sunt pastrama, sunculiţa etc., cumpărate de la magazine pentru că au o cantitate foarte mare de conservanţi, sodiu, nitraţi şi alte substanţe chimice menite a le menţine mirosul, culoarea şi gustul mult timp şi care cresc riscul de cancer. Limitaţi riscul de îmbolnăvire şi alegeţi doar carnea de porc proasătă, din surse autorizate.

Care sunt cele mai sănătoase opţiuni din carnea de porc?

Aşadar, uitaţi de şuncă, pastramă şi alte produse preambalate, bogate în conservanţi şi în grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului şi riscul de îmbolnăvire. Alegeţi carnea proaspătă cu foarte puţină grăsime, muşchiuleţul, cotletul, file-ul, preparaţi-le la grătar şi evitaţi prăjirea în ulei.


Bucăţile de carne de porc atent selecţionate, fără grăsime, sunt bogate în proteine şi vitamine din grupul B (tiamină, niacină, vitaminele B 6 şi B12) care joacă un rol important în funcţionarea sănătoasă a organismului. Să mai reţinem că porcul intră pe lista alimentelor energizante datorită conţinutului nutritiv şi a efectului asupra metabolismului, întrucât menţine senzaţia de saţietate mult timp.

Carnea de porc: date nutriţionale

O bucată de muşchiuleţ de porc fără grăsime, de 85 de grame, conţine 96 de calorii, 3 grame de grăsime din care 1 gram de grăsime saturată, 48 mg de colesterol, 18 grame de proteine, 6% fier, 45% tiamină, 30% niacină, 27% vitamina B6 şi 6% vitamina B12. De asemenea, carnea de porc mai conţine zinc şi seleniu.

Prin comparaţie, aceeaşi cantitate de piept de pui conţine 142 de calorii, 3 grame de grăsime din care 1 gram de grăsime saturată, 73 mg colesterol, 27 g de proteine, 5% fier, 4% tiamină, 59% niacină, 26% vitamina B6, 5% vitamina B12. carnea de pui conţine, de asemenea, seleniu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”