Decesele cauzate de AVC, mai puţine în următoarele 18 luni

SNRIR a organizat o conferinta pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral.
  • Publicat:
Decesele cauzate de AVC, mai puţine în următoarele 18 luni
Decesele cauzate de AVC, mai puţine în următoarele 18 luni

Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţionala din România (SNRIR) a vorbit în cadrul unei conferinţe organizate marţi, 2 iulie, la Palatul Parlamentului, despre impactul economic şi social al certificării doctorilor de radiologie intervenţională care ar putea duce la scăderea cu 10% a deceselor cauzate de AVC în următoarele 18 luni şi un impact negativ în costurile sociale în următorii 3 ani în condiţiile în care finanţarea pentru AVC va fi în conformitate cu numărul pacienţilor.

“România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC”, a reamintit profesorul universitar doctor Gheorghe Iana participanţilor la conferinţă. “În ultimele 9 luni s-au reaşezat bazele programului naţional prin crearea programului de atestare complementară a medicilor radiologi intervenţionişti şi au fost certificaţi 25 de specialişti în neuroradiologie intervenţionala. Până în anul 2020 vor exista 4 centre de intervenţie capabile să funcţioneze 24 din 24, 7 zile din 7. Alături de medicii de urgenţă, medicii anestezişti şi neurologi, specialistul în radiologie intervenţională va asigura diagnosticarea rapidă şi intervenţia în fereastra de timp de 6 ore obligatorie pentru o astfel de intervenţie. Urmează să fie acreditate 3 centre de pregătire pentru radiologii intervenţionişti care vor asigura personalul medical necesar derulării în bune condiţii al AP AVC”, explică preşedintele SNRIR, prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

“Avem nevoie de finanţare! În România accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% şi dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de susţinerea pacienţilor care după un AVC rămân cu sechele grave. Costul pentru tratarea unui pacient sunt între 5000 şi 10.000 de Euro, costurile pentru susţinerea ulterioară a pacienţilor care rămân cu sechele sunt imense.

Pentru susţinerea financiară a 1000 de pacienţi rămaşi cu sechele majore după un episod AVC pentru că nu au avut acces la tratamentul adecvat, statul va cheltui în următorii 10 ani aproximativ 100 milioane de euro, iar costurile cu tratarea acestor 1000 de oameni ar reprezenta aproxim 15 milioane de euro. Cheltuielile directe şi indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Cele mai noi statistici arată că 20 % dintre pacienţii cu AVC mor în primele 30 de zile, iar 30% dintre ei rămân imobilizaţi la pat. Investiţia în medici şi echipamente, crearea unor centre funcţionale la nivel naţional sunt cei mai importanţi paşi pe care sistemul medical trebuie să îi facă în viitorul foarte apropiat”, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

5 centre care să asigure garda permanentă

SNRIR propune ca în Bucureşti să se creeze 5 centre care să asigure prin rotaţie gardă permanentă pentru acoperirea urgenţelor, iar centrele de la Târgu Mureş, Suceava şi Timişoara să acopere momentan restul ţării. În următorii ani, vor fi necesare cel puţin încă 4 centre, distribuite în funcţie de distribuţia populaţiei la nivel naţional.

“Recunoaşterea acestei specialităţi a venit foarte târziu, deşi documentaţia a fost depusă cu mult timp în urmă. Cei 25 de medici pe care îi avem astăzi nu sunt mulţi, dar trebuie să ştim că anul trecut am pornit de la foarte puţin. Urmează să devină funcţionale aceste 4 centre de trombectomie mecanică, a început cel din Târgu Mureş, urmează Suceava, se va implementa softul RAPID, iar anul viitor vom up-grada programele naţionale existente şi vom introduce şi alte programe noi de sănătate”, a explicat Ministru Sănătăţii, Sorina Pintea.

În 2018 registrul naţional al pacienţilor cu AVC trataţi endovascular a fost donat de către compania Medtronic, care a iniţiat şi un parteneriat academic cu Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, pentru pregătirea profesională a specialiştilor în radiologie intervenţională. În acest context mulţi medici din România au avut ocazia să se pregătească în centre de elită din Europa în compania celor mai titraţi profesori. Tot în 2018, sistemul de sănătate din România dispunea doar de 5 specialişti care puteau interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaţionale. Pregătirea şi acreditarea după curricula internaţională a unui medic specialist durează cel puţin 6 luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”