Topul băuturilor. Cum le consumi ca să nu devină nocive pentru organism

Consumăm băuturi alcoolice la ocazii speciale, la sărbatori, cine festive, evenimente, dar trebuie să ştim că moderaţia este cheia pentru a ne menţine starea de sănătate. În cantităţi excesive, băuturile alcoolice pot fi nocive. Fiecare băutură are propriile efecte sanogene sau nesanogene şi este util să ştim care sunt acestea ce băutură e de preferat să alegem şi în ce cantitate.
  • Publicat:
Topul băuturilor. Cum le consumi ca să nu devină nocive pentru organism

Consumăm băuturi alcoolice la ocazii speciale, la sărbatori, cine festive, evenimente, dar trebuie să ştim că moderaţia este cheia pentru a ne menţine starea de sănătate. În cantităţi excesive, băuturile alcoolice pot fi nocive. Fiecare băutură are propriile efecte sanogene sau nesanogene şi este util să ştim care sunt acestea.

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică ne indică băuturile pe care le putem alege şi în ce cantitate trebuie consumate. Iată ce spune specialistul pentru ‘’Ce se întâmplă, doctore?’’

Vinul alb şi roşu

Cea mai cunoscută băutură alcoolică este vinul. Varietatea acestora este foarte mare. Vinurile pot fi de mai multe tipuri: seci, demiseci, demidulci, dulci.

Vinul alb conţine numeroase vitamine B1, B2, B5 şi B6, acid folic, B12, vitamina C şi minerale, precum, potasiu, calciu şi magneziu. Licoarea poate participa la prevenţia unor afecţiuni multiple, cum ar fi bolile cardiovasculare, neuredegenerative, precum Alzheimerul.  

În ceea ce priveşte vinul roşu, consumul moderat ajută la reglarea ritmului cardiac şi a funcţiei renale, a metabolismului. Ba mai mult, poate susţine contracţiile musculare ale inimii. Datorită consumului ridicat de antioxidanţi, vinul are proprietăţi antiîmbătrânire. Anumite tipuri de vin roşu conţin melatonină, care ajută la obţinerea unui somn odihnitor.

Recomand pacienţilor să-l includă în dieta zilnică, însă în cantităţi moderate, deoarece consumul excesiv de alcool poate duce la o creştere ponderală şi poate perturba procesele metabolice normale.

Whisky

O altă băutură frecvent consumată este whisky. Acesta este bogat în antioxidanţi ce îmbunătăţesc sănătatea creierului şi pot întârzia procesele de ateroscleroză, cu beneficii pentru sistemul cardiovascular.

În cazul celor care doresc să scadă în greutate şi să consume alcool, este de preferat să opteze pentru whisky, deoarece  este o băutură hipocalorică, nu are grăsimi, iar prin conţinutul de cereale poate inhiba senzaţia de foame.

Antioxidanţii şi vitaminele din compoziţia acestei băuturi ajută sistemul imunitar în lupta cu intercurenţele respiratorii sezoniere.

Ţuică

Ţuica este o băutură alcoolică obţinută din fermentarea anumitor fructe, cum ar fi merele, perele, caisele, cireşele, piersicile, visinele, corcoduşele sau zarzarele. Are proprietăţi hipocolesterolemiante ce împiedică procesele de ateroscleroză. Reprezentativă pentru această băutură este sintagma ”topeşte grăsimea de pe vase”, deoarece accelerează procesele de metabolizare a grăsimilor. 

Bere

Berea, bogată în vitamine şi minerale, este benefică pentru sănătate, deoarece  conţine toată gama de aminoacizi esenţiali, minerale precum fosfor, iod, magneziu şi potasiu, calciu. Un consum moderat de bere poate participa la sănătatea oaselor prin menţinerea densităţii acestora. Pentru a obţine cele mai mari beneficii pentru sănătate, recomand berea nepasteurizată şi nefiltrată, deoarece filtrarea elimină drojdia, bogată în vitamina B.  

Recomand pacientelor aflate la menopauză să consume ocazional, dar în cantităţi moderate, bere, deoarece fitoestrogenii din hamei, compuşii asemănători cu estrogenul, contribuie la reducerea bufeurilor şi a altor simptome specifice menopauzei. Totodată, pot favoriza creşterea libidoului.

”Susţin consumul moderat de alcool la distanţă de mesele principale, iar asta pentru a nu bloca metabolizarea grăsimilor. Trebuie să reţinem că anumite tipuri de băuturi alcoolice sunt bogate în nutrienţi, dar au totodată calorii goale, iar consumul excesiv poate duce la creştere ponderală şi patologii multiple. Pentru a ne menţine starea de sănătate, recomand consumul de 20-30 grame de alcool pentru bărbaţi şi 10-20 grame alcool pentru femei’’, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”