Top 8 alimente anti-îmbătrânire!

Care este secretul tinereţii? Cremele anti-rid, operaţiile estetice sau vreo “licoare” magică? Nici una, nici alta. Secretul vine din interior, mai exact din alimentaţie. Fraza “mănâncă sănătos ca să rămâi tânără” nu este o noutate, dar trebuie să ştii exact ce să mănânci, pentru a obţine ce vrei: o piele şi un corp tânăr într-o minte la fel de ageră!
  • Publicat:
Top 8 alimente anti-îmbătrânire!

Care este secretul tinereţii? Cremele anti-rid, operaţiile estetice sau vreo “licoare” magică? Nici una, nici alta. Secretul vine din interior, mai exact din alimentaţie.

Fraza “mănâncă sănătos ca să rămâi tânără” nu este o noutate, dar trebuie să ştii exact ce să mănânci, pentru a obţine ce vrei: o piele şi un corp tânăr într-o minte la fel de ageră!

 

Câteva alimente care ajută să te menţii tânăr:

Somonul – sardinele, tonul sau orice alt peşte gras – fie că este proaspăt, afumat, în conservă sau marinat, peştele gras trebuie să fie prezent în alimentaţie de minim două ori pe săptămână. Pe lângă acizii graşi esenţiali omega-3, peştele gras conţine fier, calciu, fosfor, potasiu, Vitamina D şi E, adică substanţe capabile să neutralizeze radicalii liberi din organism.

Acizii graşi esenţiali joacă un rol fundamental în permeabilitatea membranelor celulare, lăsând nutrienţii să intre şi substanţele toxice să iasă. În plus, contribuie la menţinerea depozitelor de grăsime din piele, acel ţesut adipos care îi dă elasticitate şi supleţe, protejând-o de apariţia ridurilor.

Spanacul – şi toate legumele cu frunze verzi (salată, rucola, varză, andive) – conţin cantităţi mari de Vitamina C şi fitonutrienţi antioxidanţi (betacaroten, flavonoide, isotriocianaţi). Conţinutul crescut de minerale (calciu, potasiu, fier) alături de restul substanţelor benefice din aceste legume are efect de detoxifiere, stimulează funcţionarea ficatului, splinei şi vezicii biliare, neutralizează pH-ul acid din organism şi stabilizează structura ADN-ului celular.

Ardeiul – indifferent dacă este roşu sau verde, un ardei gras acoperă necesarul zilnic de Vitamina C. Culoarea puternică a ardeilor se datorează cantităţii mari de bioflavonoide pe care o conţin, dar şi celorlalte substanţe antioxidante: beta- şi alfa-caroten, acizi fenolici, steroli vegetali, precursori de Vitamina D. Luteina şi zeaxantina sunt doi fitonutrienţi care previn îmbătrânirea retinei şi scăderea acuităţii vizuale cauzată de înaintarea în vârstă.

Căpşunile şi fructele de pădure – sunt considerate campioane la caregoria produse antioxidante datorită cantităţii mari de Vitamina C pe care o conţin, dar mai ales bogăţiei de fitonutrienţi din compoziţie capabili să prevină formarea substanţelor cancerigene şi a radicalilor liberi în organism.

Strugurii negrii – bogaţi în minerale (magneziu, seleniu, potasiu, calciu) şi fitonutrienţi, strugurii au reale calităţi antioxidante. Consumaţi cu tot cu coajă şi seminţe, strugurii încetinesc îmbătrânirea, contribuie la menţinerea supleţii pielii şi cartilajelor, inhibă efectul nicotinei şi al altor produşi toxici, au rol detoxifiant şi curăţă organismul (mai ales ficatul) de substanţele nocive rezultate din metabolism, într-un cuvând sunt alimentul ideal pentru menţinerea sănătăţii şi a tinereţii.

Roşiile – sunt sursa cea mai important de licopen, un fitonutrient din familia carotenoizilor cu puteri antioxidante, de protecţie a pielii împotriva îmbătrânirii şi a acţiunii nocive a razelor ultraviolete. Pe lângă licopen, în roşii există şi alte substanţe care neutralizează radicalii liberi: Vitamina C şi betacarotenul, ambele în doze mari şi cu efect sinergic. Pentru o utilizare optimă a acestor elemente antioxidante liposolubile se recomandă consumul roşiilor cu puţin ulei vegetal, care creşte absorbţia şi biodisponibilitatea lor.

Oul – este un aliment complet care, pe lângă proteinele etalon cu toţi aminoacizii esenţiali, conţine minerale (calciu, fier, seleniu) şi vitamine liposolubile (A, D, E) cu biodisponibilitate crescută şi absorbţie rapidă în organism.

Seminţele – de in, floarea-soarelui, dovleac, susan – sunt bogate în proteine, grăsimi nesaturate, vitamine, minerale şi au o valoare nutritivă comparabilă cu cea a fructelor oleaginoase (alone, nuci, migdale). Pe lângă fier, calciu şi zinc, conţin Vitamina E şi acizi graşi omega-3 şi omega-6 cu efect antioxidant. Pot fi adăugate peste cereale la micul-dejun, în iaurt sau în salate.

Sursa: „Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Zaharul: duşmanul din interior!
Zaharul: duşmanul din interior!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân