Surse de vitamina D: ce să mănânci pentru a creşte imunitatea

Iată ce alimente să consumi care conţin vitamina D şi care ajută la o bună funcţionare a sistemului imunitar.
  • Publicat:
Surse de vitamina D: ce să mănânci pentru a creşte imunitatea
Un sistem imunitar care functionează perfect este extrem de important, în special acum, pe timp de pandemie. Iar alimentele bogate în vitamina D sunt cele care ne ajută să fim mai rezistenţi în faţa pericolelor legate de sănătate. Nutriţionistul Gianluca Mech ne spune ce alimente e recomandat să consumăm în această perioadă pentru a avea un sistem imunitar puternic. 
Vitamina D joacă un rol extrem de important în organismul uman. Ajută la întărirea sistemului imunitar, ne protejează sănătatea şi ne fereşte de afecţiuni respiratorii.

Cum afectează vitamina D sistemul imunitar?

„Vitamina D este necesară pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiei şi bolilor. Are atât proprietăţi antiinflamatorii, cât şi imunoregulatoare. Vitamina D este cunoscută pentru că îmbunătăţeşte funcţia celulelor imune. Inclusiv celulele T şi macrofage, care protejează corpul împotriva agenţilor patogeni. 
În plus, deficienţa de vitamina D este în strânsă legptură cu scăderea funcţiei pulmonare. Atsfel, o carenţă de viatmina D poate afecta capacitatea corpului de a lupta împotriva infecţiilor respiratorii”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Alimente bogate în vitamina D

Somon. Este o sursă bună de grăsimi sănătoase şi vitamina D. Conform studiilor, o porţie de 100 de grame de somon conţine 66% din necesarul zilnic de vitamina D. E important de ştiut că somonul sălbatic conţine o cantitate dublă de vitamina D faţă de cel de cultură.
Hering. Heringul este un peşte popular. El poate fi servit crud, la conservă, afumat sau murat. Acest peşte mic este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina D.
Ulei din ficat de cod. Dacă nu îţi place peştele, acesta este suplimentul perfect. Îţi oferă acei nutrienţi de care corpul are nevoie, dar pe care nu îi găseşti în alte alimente. De asemenea, uleiul de ficat de cod este o sursă excelentă de vitamina D şi acizi graşi omega 3. O linguriţă conţine cam 56% din necesarul zilnic. E bine de ştiut că acesta conţine şi vitamina A. Vitamină despre care ştim că poate fi toxică dacă este consumată în exces. Aşadar, consumaţi-l cu moderaţie!
Conservă de ton. Muţi oameni adoră conservele de ton. Sunt delicioase şi uşor de păstrat în timp. În plus, reprezintă o variantă mai accesibilă ca preţ decât peştele proaspăt. Conservele de ton sunt bogate în vitamina D, deci ajută la întărirea sistemului imunitar. Nu vă faceţi însă un obicei în a le consuma prea des. Ele conţin metilmercur, o toxină ce se regăseşte în multe tipuri de peşte. Consumată în exces, poate duce la probleme de sănătate.
Gălbenuş de ou. Oamenii care nu consumă peşte trebuie să ştie că acesta nu este singura sursă de vitamina D. Ouăle sunt la rândul lor, un aliment nutritiv, bogat în această vitamină minune. Dacă proteina se găseşte în mare parte în albuş, vitaminele şi mineralele se găsesc mai ales în gălbenuş. Aşa cum este de aşteptat, ouăle de ţară, de la pui crescuţi organic, sunt cele recomandate.
Ciuperci. Ciupercile sunt singurele plante bogate în vitamina D. La fel ca oamenii, ciupercile pot sintetiza această vitamină prin expunerea la soare. Cipuercile sălbatice sunt cele mai bogate în vitamina D”, recomandă Gianluca Mech.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”