Preparatele de Paşte care pot fi un pericol pentru sănătate

Sărbătorile aduc pe masa românilor bucate alese. Medicul nutriţionist Luminţa Florea spune pentru Gândul ce putem alege din acest belşug gastronomic, tocmai pentru a nu transforma tradiţia într-o ameninţare pentru sănătatea noastră.
Preparatele de Paşte care pot fi un pericol pentru sănătate

Sărbătorile aduc pe masa românilor bucate alese. Medicul nutriţionist Luminţa Florea spune pentru Gândul ce putem alege din acest belşug gastronomic, tocmai pentru a nu transforma tradiţia într-o ameninţare pentru sănătatea noastră.

1. Drob de pui/ curcan/ miel

„În funcţie de tipul de carne folosit pentru preparare poate fi mai uşor sau mai dificil de digerat. Conţinut caloric aproximativ: 100 g drob de pui =  130 kcal; 100 g drob de curcan =  170 kcal.  Se face şi din carne de miel/ ied – 100 g drob de miel =  260 kcal; 100 g drob de ied =  220 kcal.

Se poate servi la masa de dimineaţă, prânz sau cină alături de branză, ouă fierte şi multe legume de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde), ca fel principal, fără garnitură de pâine”,  subliniază medicul Luminţa Florea.

2.  Friptura de miel/ ied la cuptor

„Dacă se foloseşte carne grasă, bine împănată cu grăsime, aceasta devine greu de digerat, cu un necesar crescut de sucuri digestive din partea stomacului şi pancreasului. Conţinut caloric aproximativ: 100 g friptură de miel = 260 kcal; 100 g friptura de ied =  220 kcal.

Se poate servi la masa de prânz ca fel principal (o porţie de 150 – 200 g), simplă  sau cu o garnitură mică (100 g) de cartofi copţi la cuptor sau orez simplu, fără pâine şi alături de o salată generoasă din legume proaspete de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde) sau cu o salată de murături”, spune medicul Luminţa Florea pentru Gândul.

3. Ouă umplute

”Maioneza în combinaţie cu galbenuşul oului generează un stres de digestie pancreatic şi hepatic ridicat. Conţinut caloric – ½ ou   =  90 – 100 kcal.

Se poate servi dimineaţa, fără pâine, cu brânză şi eventual cu o bucată de friptură rece (rămasă de la o masă anterioară) sau un mezel slab şi multe legume de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde)”, spune medicul Luminţa Florea.

4. Friptura de curcan la cuptor

„Este o alternativă dietetică pentru răsfăţul culinar de sărbătoare. Conţinut caloric aproximativ: 100 g friptură de curcan = 160 – 170 kcal.

Se poate servi la masa de prânz (o porţie de 200 – 250 g), simplă sau cu o garnitură mică (100 g) de cartofi copţi la cuptor sau orez simplu, fărăpâine şi alături de o salată generoasă din legume proaspete de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde) sau o salată de murături”, afirmă medicul.

5. Sarmale tradiţionale de porc/ curcan/ vită

„Făcute cu carne de porc grasă şi eventual şi cu un adaos suplimentar de slănină sau afumătură aduc un aport caloric mare şi o digestie dificilă, cu un efort pancreatic mare. Conţinut caloric: 100 g sarmale de porc = 100 kcal sau 100 g sarmale de curcan/ vită = 70 kcal.

Se pot mânca la masa de prânz, ca fel principal, cu smântână degresată 10% sau iaurt gras 4 – 5%, preferabil fără garnitură de pâine sau mămăligă”, spune Luminţa Florea pentru Gândul.

6. Salata de Boeuf cu carne de curcan/ vită

„Periculoasă prin amestecul extrem de greu de digerat dintre ou şi ulei care stă la baza reţetei tradiţionale a maionezei. Conţinut caloric: 100 g salată de Boeuf = 100 kcal (dacă este făcută cu maioneză light)”, spune medicul specialist în diabet şi nutriţie Luminţa Florea .

Se poate consuma la masa de dimineaţă sau prânz (alături de brânză sau ouă fierte) sau ca fel principal, fără garnitură de pâine.

7. Cozonacul dietetic

„Cu un conţinut redus de zahăr, nucă, rahat, este prăjitura de care sufleteşte legăm tradiţiile noastre de Paste sau de Crăciun şi pe care în mod sigur o vom regăsi pe orice masă de sărbătoare. O reţetă tradiţională de cozonac, cu umplutură generoasă de nucă, rahat, stafide poate aduce  între 350 – 650 kcal/ 100 g. Conţinut caloric în varianta dietetică: 100 g cozonac  =  275 kcal. Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineaţă (maxim o porţie de 150 -200 g), împreună cu  o cană de lapte/ ceai/ cafea, fără a se combina cu alte alimente”, spune medicul Luminţa Florea de la clinica Pro Vita pentru Gândul.

8. Pasca cu brânză şi stafide – dietetică

„Fără blat sau foietaj, care aduce un aport caloric important, doar cu un amestec de brânză de vaci, ouă, zahăr şi condimente aromatizante, poate fi o alternativă dietetică la pasca tradiţională. Conţinut caloric: 100 g pască cu zahăr =  170 – 180 kcal;  100 g pasca cu îndulcitor = 130 – 140 kcal. Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineaţă (maxim o porţie de 200 – 250 g), împreună cu  o cana de lapte/ ceai/ cafea, fără a se combina cu alte alimente”, precizează medicul Luminiţa Florea.

Cel mai nou articol Video: