Oana Trifu: „Mulți înțeleg că postul înseamnă cartofi prăjiți, pâine cu margarină și salată orientală”

Indiferent de motivele pentru care ținem post, hrana trebuie să fie preparată cât mai sănătos.
  • Publicat:
Oana Trifu: „Mulți înțeleg că postul înseamnă cartofi prăjiți, pâine cu margarină și salată orientală”
Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017, foto Alina Botică

Am stat de vorbă despre beneficiile postului alimentar, dar și regulile prost înțelese cu Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, absolvent al facultății de medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017.

CSÎD: Oamenii au devenit tot mai preocupați de alimentație și au redescoperit postul… De ce s-au reîntors la aceste perioade de restricții alimentare?

Oana Trifu: Cred că postul (și în mod particular postul negru) a devenit popular în rândul generației tinere datorită promovării sale drept un instrument util în menținerea stării de sănătate și mai puțin din rațiuni religioase. Popularizarea descoperirilor făcute de Yoshinori Ohsumi, cercetătorul care a luat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismelor autofagiei, a rezultatelor obținute de dr. Valter Longo cu dieta care mimează efectele postului negru, precum și a popularizării efectelor dietei keto au condus în ultimii ani la o mediatizare extraordinară a postului în toate formele sale.

De ce li se face rău celor care țin post imediat ce introduc alimentele „de dulce”?

CSÎD: Multe persoane ce țineau posturi lungi gen postul Crăciunului, al Paștelui se simțeau foarte rău când mâncau carne prima oară. Ce explicație este?

Oana Trifu: Cred că în această situație, problema nu era produsul consumat, ci cantitatea, Dacă venim după o perioadă de restricție severă și plonjăm în sosuri, sarmale și maioneze, este firesc să ni se facă rău.

Postul alimentar înseamnă o cantitate mai mare de vegetale proaspete, vitaminizante, nu prăjeli în ulei vegetal

CSÎD: Nu mereu persoanele care țin post aleg și hrana sănătos pregătită, de exemplu…

Oana Trifu: Din păcate, multe persoane înțeleg că postul înseamnă cartofi prăjiți, pâine cu margarină și salată orientală. În realitate, postul religios este un prilej minunat să explorăm preparatele vegane atât de ofertante în gusturi și beneficii pentru sănătate. Este o perioadă în care produsele animale, sațioase prin definiție, lasă locul unor cantități mai mari de produse vegetale, pline de beneficii pentru sănătate. Este un moment în care putem să ne „încărcăm” rezervele de vitamine, minerale și fitonutrieni și să explorăm mâncăruri pe care, poate, în prezența unei fripturi cu garnitură, nu am fi la fel de motivați să le descoperim.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân