Nucile: sursa ta de proteine si minerale

Paleontologii ne arată că strămoşii noştri consumau nuci chiar înainte de a deveni umani. De aceea, ne putem aştepta ca, atunci când sunt proaspete, bine mestecate şi în cantităţi proporţionale faţă de celelalte alimente, nucile să reprezinte unul dintre cele mai apreciate alimente.
  • Publicat:
Nucile: sursa ta de proteine si minerale

Paleontologii ne arată că strămoşii noştri consumau nuci încă din cele mai vechi timpuri.

De aceea, ne putem aştepta ca, atunci când sunt proaspete, bine mestecate şi în cantităţi proporţionale faţă de celelalte alimente, nucile să reprezinte unul dintre cele mai apreciate alimente.

Nucile conţin nu numai cantităţi mari de proteine cu valoare biologică superioară, dar şi lipide utile, unele dintre ele absolut necesare (acizii graşi esenţiali), precum şi un conţinut important de minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fier).

De fapt, anumite tipuri de nuci sunt foarte uleioase. Nucile pecan, de exemplu, pot conţine până la 76% lipide. Din acest motiv, 0.5 kg de nuci pot conţine la fel de multe calorii ca şi 6 kg de cartofi, în mod evident nefiind un aliment pentru cei care ţin regim!

Compoziţia lor concentrată, bogată în lipide, precum şi distribuţia lor în natură sugerează că ar trebui consumate în cantităţi limitate. Acest lucru este important nu numai pentru controlul greutăţii, deoarece cantităţi mari de nuci sunt greu de digerat.

În Orient, se spune că a consuma două sau trei nuci o dată este suficient, iar în meniurile tradiţionale ele sunt folosite frecvent, dar în cantitate mică.

Dacă nucile nu sunt proaspete sau nu au fost păstrate corespunzător, ar trebui evitate complet. Dacă au fost decojite şi păstrate o perioadă lungă de timp, datorită contactului cu aerul lipidele se oxidează şi râncezesc. Acest lucru nu numai că le oferă un gust puternic, dezagreabil, dar le poate face nocive pentru sănătate. Deşi acest gust rânced este frecvent acoperit prin prăjirea lor în sare şi ulei, atitudinea cea mai bună ar fi evitarea lor.

Nucile nu sunt, totuşi, singurele fructe oleaginoase cu număr mare de proteine benefice organismului. Iată care este valoarea proteinelor şi a caloriilor din cele mai comune fructe oleaginoase:

  Proteine/100 g Kcal/100 g
Nuci 15,23 g 654
Fistic 20.27 g 562
Caju 18.22 g 553
Migdale 21.15 g 579
Castane comestibile 1.63 g 196
Alune de pădure 14.95 g 628
Nuci macadamia 7.91 g 718
Pecan prăjite fără sare 9.5 g 710

Există şi numeroase beneficii ale consumului de nuci, cele mai importante fiind următoarele:

Luptă împotriva cancerului – consumul regulat de nuci poate să ajute la reducerea riscului de cancer de prostată şi cancer la sân. Grăsimea pe care o conţin nucile este benefică pentru organism, luptând împotriva celulelor cancerului.

Îmbunătăţesc sănătatea inimii – nucile conţin anumiţi amino acizi care oferă multiple beneficii vasculare persoanelor care suferă de boli cardiace şi celor care sunt supuse riscului de infarct miocardic.

Conţin antioxidanţi rari şi extrem de puternici – antioxidanţii sunt cruciali pentru sănătatea organismului deoarece ajută la combaterea radicalilor liber, la încetinirea îmbătrânirii organismului şi deteriorarea celulelor. Nucile conţin antioxidanţi puternici care se găsesc în foarte puţine alimente.

Ajută la controlul greutăţii – adăugarea nucilor dietei tale zilnice ajută la menţinerea greutăţii ideale în timp. Conform ultimelor studii, persoanele care au consumat nuci în fiecare zi au pierdut cu 3 kilograme mai mult decât cele care încercau să slăbească, dar nu consumau nuci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Am gătit cele mai bune legume din lume
Am gătit cele mai bune legume din lume
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”