Listă de cumpărături de Crăciun. Ce alimente și băuturi nu trebuie să lipsească din coș

  • Publicat:
Listă de cumpărături de Crăciun. Ce alimente și băuturi nu trebuie să lipsească din coș
Foto: Shutterstock

O listă de cumpărături de Crăciun e indispensabilă, mai ales dacă nu vrei să faci mai multe drumuri la magazin. Pentru că vrem să avem pe masa de sărbători tot felul de bunătăți, e bine ca înainte să mergem la supermarket să ne gândim ce preparate vrem să avem pe masa de Crăciun și să scriem pe o listă ingredientele de care avem nevoie, precum și cantitatea.

Aperitive, salată de boeuf, sarmale, cozonac, prăjituri, bomboane de pom, piftie, friptură, ciorbă, fructe – trebuie să se regăsească pe lista de cumpărături de Crăciun. Firește, în cantități normale, nu exagerate! Și numai ce știi sigur că vei mânca. Nu face risipă!

În plus, odată întocmită această listă, nu vei mai fi tentată să pui în coș tot felul de produse de care poate nu ai neapărat nevoie. Câștigi timp și economisești și bani!

Să trecem, așadar, la atât de necesara listă de cumpărături de Crăciun. Notează, dar ține cont că este o listă orientativă, deci poți elimina din ea orice aliment nu ți se pare necesar sau, din contră, poți adăuga altele, cum ar fi, de exemplu, condimentele.

Listă de cumpărături de Crăciun: alimente

Aperitive: mezeluri uscate, lebăr, tobă, pastramă, mușchi, jumări, șuncă, șorici, cașcaval, telemea, brânză de burduf, măsline, roșii, castraveți, ridichi, ceapă roșie. Și, evident, pâine, de preferat feliată și de secară!

Salată de boeuf: piept de pui/carne de vită (vrăbioară), morcovi, cartofi, țelină, mazăre, ouă, muștar și ulei (pentru maioneză).

Sarmale: carne tocată amestec, orez, varză murată, afumătură, suc de roșii, cimbru. Neapărat și mălai pe listă – pentru delicioasa mămăligă!

Ciorbă de porc: oase de porc cu carne, cartofi, morcovi, dovlecei, ceapă, ardei grad, țelină, pătrunjel, suc de roșii, borș, pătrunjel, leuștean.

Friptură: mușchi, cotlet sau ceafă de porc, mușchi de vită, piept de pui/curcan. Pentru garnitură: cartofi piure, varză acră călită, salată de roșii cu castraveți, broccoli.

Tochitură: organe de porc (rinichi, ficat, inimă), suc de roșii, cimbru, usturoi.

Piftie (răcitură): picioare (adidași) de porc, codițe și urechi de porc, usturoi, piper, sare. Sau poți face piftie mai light, cu carne de curcan!

Cozonac: făină, zahăr, miez de nucă, drojdie proaspătă sau uscată, stafide, rahat, cacao, esență de rom, lapte, ouă, unt, ulei.

Fructe: mandarine, portocale, clementine, lămâi, ananas, kiwi, banane, pere, mere, struguri etc.

Listă de cumpărături de Crăciun: băuturi

Firește că pe masa de sărbători trebuie să avem și băuturi, dar atenție, se vor consuma cu moderație, mai ales că mâncărurile sunt grele!

Ce băuturi trecem pe lista de cumpărături: apă acidulată și plată, sucuri naturale, cafea, șampanie, vin roșu/alb, țuică, palincă, crampă.

Decorațiuni de Crăciun

Dacă nu ți-au rămas decorațiuni din anii anteriori, va trebui să aloci buget și pentru acest aspect de sărbători.

Trece pe listă următoarele: brad de Crăciun (natural sau artificial), suport de brad, instalație luminoasă, globuri, beteală, bomboane de pom, covoraș pentru bradul de Crăciun, șosete mari de cadouri (plus cadouri pentru cei dragi, firește), fețe de masă și șervețele tematice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”