Secretul celor mai bune sarmale cu carne în foi de varză murată. Rețeta pas cu pas

Sarmale cu carne de porc şi vită în foi de varză murată: ingrediente necesare, mod de preparare sarmale cu varză murată, trucuri utile pentru sarmale delicioase
23.12.2021
Secretul celor mai bune sarmale cu carne în foi de varză murată. Rețeta pas cu pas
Sursa foto: Shutterstock

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor de sărbători. Descoperă o reţetă de sarmale cu carne de porc şi vită în foi de varză murată, fierte la cuptor în vas de lut. Sunt delicioase, dar trebuie să respecți întocmai rețeta. Ți-o explicăm, pas cu pas, în rândurile următoare!

Rețetă de sarmale cu carne de porc şi vită

Ingrediente pentru sarmale cu carne în foi de varză acră

  • 500 gr de carne de porc tocată
  • 400 gr de carne de vită tocată
  • 1,5 kg de varză murată
  • 2 cepe
  • 1 ceșcuță de orez
  • 3 linguri de bulion de roşii
  • 400 ml sos de roșii
  • 1 legătură de mărar
  • sare, piper măcinat, după gust
  • 6-7 boabe de piper
  • 3 foi de dafin
  • cimbru uscat
  • 300 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumătură – costiță, kaizer)

Mod de preparare sarmale cu carne în foi de varză acră

Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece si 1 lingură de bulion.

Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând încontinuu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute.

Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.

Dacă varza murată este foarte sărată, nu puneţi sare în compoziție și opăriți foile 1 minut înainte de a le folosi.

După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea.

Sărmăluţele astfel pregătite se pun într-un vas de lut încăpător, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul vasului puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.

După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumătură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin.

Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumătură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştiaţi încă o lingură de bulion.

Completaţi cu apă amestecată cu sos de roșii până când aceasta acoperă complet sarmalele. Se acoperă vasul de lut cu capac şi se introduce la cuptor la temperatura de 170 de grade Celsius. Se lasă la fiert 3-4 ore sau până când foile de varză murată sunt foarte moi.

Serviți cu mămăligă caldă, smântână și ardei iute. Poftă bună!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras