Piper: tipuri, beneficii pentru sănătate şi frumuseţe şi contraindicaţii

Piperul este de mai multe feluri: piper negru, piper alb, piper verde, piper roşu sau piper roz. Celebrul condiment este apreciat pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene.
  • Publicat:
Piper: tipuri, beneficii pentru sănătate şi frumuseţe şi contraindicaţii

Aproape că nu există reţetă culinară care să nu precizeze la final că se adaugă puţin piper.

Utilizat în antichitate ca „monedă” de schimb şi prezentat zeilor ca ofrandă, piperul este fără îndoială cel mai răspândit condiment de pe planetă, disponibil pe tot parcursul anului.

Piperul negru, cel mai vândut condiment din toate timpurile, este originar din zona de sud a Indiei, iar în prezent, Vietnam este ţara cu cea mai mare producţie de piper la nivel mondial, aceasta furnizând, începând cu anul 2008, cca. 34% din cantitatea de piper existentă pe piaţa internaţională.

Tipuri de piper

Piperul este de mai multe feluri: piper negru, piper alb, piper verde, piper roşu sau piper roz.

Piperul negru provine de la planta de piper, o plantă asemeni viţei de vie, care poate creşte până la 10 metri lungime in zonele cu clima caldă tropicală. Când planta are vârsta de trei până la patru ani aceasta face bucheţele de flori mici şi albe care se transformă în mici fructe cunoscute drept boabe de piper. Piperul negru se foloseşte în diverse medicamente şi produse cosmetice, iar uleiul de piper este, de asemenea, folosit ca ulei de masaj ayurvedic sau în anumite tratamente de frumuseţe.

Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare. Procedeul utilizat în acest sens este cel denumit topire industrială prin care fructele de piper roşu sunt înmuiate în apă timp de o săptămână pentru ca învelişul să se înmoaie şi să cadă. Mai apoi se înlătură toate urmele de înveliş, iar boabele rămase sunt puse la uscat. Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri.

Piperul verde înseamnă, aşa cum vă puteţi da seama, boabe crude de piper. Aceste boabe sunt uscate astfel încât să-şi menţină culoarea verde. Sunt utilizate metode precum tratarea cu dioxid de sulf, conservarea sau liofilizarea. Cel mai frecvent întâlnim piperul verde în bucatăria asiatică, mai ales în cea thailandeză.      

Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet sau poate fi produs prin aceleaşi tehnici de menţinere a culorii folosite pentru obţinerea nuanţei de verde.

Piperul roz reprezintă fructele uscate ale unei specii diferite din familia Piperaceae – Schinus Terebinthifolius. Acest condiment este mai degrabă aromat decât iute, fiind de multe ori ales ca decoraţiune şi mai puţin pentru gust. Totuşi, în combinaţie cu alte mirodenii poate căpăta o aromă subtilă, deosebită, fiind, în general, preferat pe lângă preparate din peşte şi legume.

Piperul – Beneficii pentru sănătate

Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.

Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, de asemenea ca urmare a creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac.

Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.

Piperul negru îmbunătăţeşte transferul beneficiilor altor plante în diferite zone ale corpului, maximizând eficienţa altor alimente sănătoase pe care le consumăm. De aceea adăugarea de piper în alimentele noastre preferate nu numai că ne încântă papilele gustative, ci sporeşte disponibilitatea şi accesibilitatea nutrienţilor în sistemul nostru.

Din punct de vedere nutriţional piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.  

Piperul- Beneficii pentru frumuseţe

În industria produselor cosmetice regăsim piperul în numeroase forme, de la notele îndrăzneţe din compoziţia parfumurilor până la efectul „înţepător” al cremelor sau împachetărilor anticelulitice. Pe ten, însă, piperul poate avea efect iritant. Tot efect iritant poate avea, în general, pentru pielea sensibilă.  

Contraindicaţii în ce priveşte consumul de piper

Piperul, asemeni multor alimente şi condimente benefice pentru sănătatea oamenilor, trebuie consumat cu moderaţie şi… cu precauţie.
Nu se recomandă consumarea acestuia în stare pură ci numai amestecat în/cu diverse alimente. Şi aşa, consumat în cantităţi generoase, poate cauza probleme ale rinichilor.

Piperul, odată ajuns în zona ochilor, poate provoca senzaţie de arsură sau iritaţii. Pacienţii care suferă de afecţiuni gastro-intestinale trebuie să evite consumul de piper.

În cazul gravidelor, corpul este deja sensibil la condimente, astfel că se recomandă evitarea piperului. Aroma şi gustul uşor iute se transferă şi în laptele matern. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”