Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Piper: tipuri, beneficii pentru sănătate şi frumuseţe şi contraindicaţii

Aproape că nu există reţetă culinară care să nu precizeze la final că se adaugă puţin piper.

Utilizat în antichitate ca „monedă” de schimb şi prezentat zeilor ca ofrandă, piperul este fără îndoială cel mai răspândit condiment de pe planetă, disponibil pe tot parcursul anului.

Piperul negru, cel mai vândut condiment din toate timpurile, este originar din zona de sud a Indiei, iar în prezent, Vietnam este ţara cu cea mai mare producţie de piper la nivel mondial, aceasta furnizând, începând cu anul 2008, cca. 34% din cantitatea de piper existentă pe piaţa internaţională.

Tipuri de piper

Piperul este de mai multe feluri: piper negru, piper alb, piper verde, piper roşu sau piper roz.

Piperul negru provine de la planta de piper, o plantă asemeni viţei de vie, care poate creşte până la 10 metri lungime in zonele cu clima caldă tropicală. Când planta are vârsta de trei până la patru ani aceasta face bucheţele de flori mici şi albe care se transformă în mici fructe cunoscute drept boabe de piper. Piperul negru se foloseşte în diverse medicamente şi produse cosmetice, iar uleiul de piper este, de asemenea, folosit ca ulei de masaj ayurvedic sau în anumite tratamente de frumuseţe.

Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare. Procedeul utilizat în acest sens este cel denumit topire industrială prin care fructele de piper roşu sunt înmuiate în apă timp de o săptămână pentru ca învelişul să se înmoaie şi să cadă. Mai apoi se înlătură toate urmele de înveliş, iar boabele rămase sunt puse la uscat. Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri.

Piperul verde înseamnă, aşa cum vă puteţi da seama, boabe crude de piper. Aceste boabe sunt uscate astfel încât să-şi menţină culoarea verde. Sunt utilizate metode precum tratarea cu dioxid de sulf, conservarea sau liofilizarea. Cel mai frecvent întâlnim piperul verde în bucatăria asiatică, mai ales în cea thailandeză.      

Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet sau poate fi produs prin aceleaşi tehnici de menţinere a culorii folosite pentru obţinerea nuanţei de verde.

Piperul roz reprezintă fructele uscate ale unei specii diferite din familia Piperaceae – Schinus Terebinthifolius. Acest condiment este mai degrabă aromat decât iute, fiind de multe ori ales ca decoraţiune şi mai puţin pentru gust. Totuşi, în combinaţie cu alte mirodenii poate căpăta o aromă subtilă, deosebită, fiind, în general, preferat pe lângă preparate din peşte şi legume.

Piperul - Beneficii pentru sănătate

Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.

Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, de asemenea ca urmare a creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac.

Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.

Piperul negru îmbunătăţeşte transferul beneficiilor altor plante în diferite zone ale corpului, maximizând eficienţa altor alimente sănătoase pe care le consumăm. De aceea adăugarea de piper în alimentele noastre preferate nu numai că ne încântă papilele gustative, ci sporeşte disponibilitatea şi accesibilitatea nutrienţilor în sistemul nostru.

Din punct de vedere nutriţional piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.  

Piperul- Beneficii pentru frumuseţe

În industria produselor cosmetice regăsim piperul în numeroase forme, de la notele îndrăzneţe din compoziţia parfumurilor până la efectul „înţepător” al cremelor sau împachetărilor anticelulitice. Pe ten, însă, piperul poate avea efect iritant. Tot efect iritant poate avea, în general, pentru pielea sensibilă.  

Contraindicaţii în ce priveşte consumul de piper

Piperul, asemeni multor alimente şi condimente benefice pentru sănătatea oamenilor, trebuie consumat cu moderaţie şi... cu precauţie.
Nu se recomandă consumarea acestuia în stare pură ci numai amestecat în/cu diverse alimente. Şi aşa, consumat în cantităţi generoase, poate cauza probleme ale rinichilor.

Piperul, odată ajuns în zona ochilor, poate provoca senzaţie de arsură sau iritaţii. Pacienţii care suferă de afecţiuni gastro-intestinale trebuie să evite consumul de piper.

În cazul gravidelor, corpul este deja sensibil la condimente, astfel că se recomandă evitarea piperului. Aroma şi gustul uşor iute se transferă şi în laptele matern. 



Citește și:
Top 10 condimente exotice preţioase pentru sănătate şi menţinerea greutăţii
Condimente care ard grăsimi, recomandate de Dr. OZ
Condimente care îţi vindecă stomacul
Exclusiv Online - 28.11.2014 Sursă foto: Hepta
Citește pe descopera.ro
Când un pacient cu coronavirus nu mai este CONTAGIOS. Concluzia cercetătorilor nemţi Când un pacient cu coronavirus nu mai este CONTAGIOS. Concluzia cercetătorilor...
Google arată de AZI date despre mobilitatea ROMÂNILOR, în contextul izolării de coronavirus Google arată de AZI date despre mobilitatea ROMÂNILOR, în contextul...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului Psihologia pierderii locului de muncă în...
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă...
Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Go4it.ro
P40 Pro cel mai bun de pe piaţă? Cum se prezintă noul telefon de top de la HUAWEI P40 Pro cel mai bun de pe piaţă? Cum se...
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
ProMotor.ro
Acestea sunt mașinile cu care SAMSARII fac mai mulți bani decât cu Audi, BMW și Mercedes. Pe seama ta! Acestea sunt mașinile cu care SAMSARII...
Mașini noi, găsite abandonate după 30...
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina...
Descopera.ro
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual...
Google arată de AZI date despre mobilitatea...
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria...
ULTIMA ORĂ
"China a ascuns numărul real de morţi şi de infectaţi cu coronavirus". Raport al serviciilor de informaţii americane

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .