Dieta pentru reglare hormonală. Ce alimente trebuie să scoți din regim ca să previi infertilitatea, chisturile și bolile de inimă

Sindromul ovarelor polichistice afectează 1 din 10 femei. Iată diete pentru sindromul ovarelor polichistice, pentru a ameliora simptomele afecțiunii.
  • Publicat:
Dieta pentru reglare hormonală. Ce alimente trebuie să scoți din regim ca să previi infertilitatea, chisturile și bolile de inimă
Diete pentru sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune care apare la 1 din 10 femei încă de la vârste fragede. Această afecțiune este caracterizată de dezechilibrul hormonal, implicând nu doar hormonii reproductivi (estrogen și testosteron), ci și alți hormoni care reglează nivelul glicemiei, depozitul de grăsime și apetitul. Simptomele sindromului ovarelor polichistice pot include perioade menstruale dureroase și neregulate, acnee, creșterea apetitului, creșterea în greutate și dificultatea de a slăbi. De asemenea, femeiele care se confruntă cu SOP dezvoltă sindromul metabolic, care crește riscul de boli cardiovasculare și diabet. Din acest motiv, iată cele mai bune diete pentru sindromul ovarelor polichistice.

Diete pentru sindromul ovarelor polichistice

Dieta low-carb

Dieta low-carb implică restricția de carbohidrați, inclusiv alimentelor precum pâine, paste și dulciuri. Unele cercetări sugerează că sensibilitatea redusă la insulină poate juca un rol important în dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice. Dietele low-carb sunt recomandate pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pentru a controla simptomele sindromului ovarelor polichistice.

În urma unui review făcut pe opt studii s-a observat că aceste diete ajută la pierdea în greutate și îmbunătățirea nivelului hormonal în rândul femeilor care suferă de SOP. Mai mult, șapte dintre studii sugerează că dietele low-carb ajută la echilibrul hormonal și îmbunătățirea fertilității.

Dieta antiinflamatorie

Dieta antiinflamatorie presupune consumul de alimente bogate în nutrienți care luptă împotriva inflamațiilor, inclusiv antioxidanți și acizi omega-3. Aceste diete sun bogate în alimente precum legume, fructe, nuci, semințe și pește gras. De asemenea, limitează consumul de alimente procesate, cartofi prăjiți și băuturi carbogazoase.

Studiile arată că o dietă care presupune consumul de fructe, legume și nuci este benefică scăderii în greutate. Mai mult, acest stil alimentar ajută la ameliorarea simptomelor produse de sindromul ovarelor polichistice. Un studiu la care au luat parte 100 de femei cu SOP s-a descoperit că dietele antiiflamatorii și activitatea fizică regulată, pe o perioadă de 12 săptămâni, a crescut semnificativ și a îmbunătățit nivelul hormonal, ciclul menstrual, glicemia și fertilitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”