Berberina, tratamentul holistic pentru sindromul ovarelor polichistice

În medicina chinezească berberina a fost folosită pentru tratarea inflamaţiilor şi infecţiilor bacteriene.
  • Publicat:
Berberina, tratamentul holistic pentru sindromul ovarelor polichistice
FOTO: shutterstock / Berberina, tratamentul holistic pentru sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune horomală comună care se estimează că afectează aprxomativ 3-10% dintre femeile din întreaga lume. De asemenea, sindromul ovarelor polichistice afectează chiar şi persoanele transgender, însă nu există suficiente date în acest sens din comunitatea trans. Cauza apariţiei PCOS nu este clară, însă este asociată factorilor din mediul încojurător sau factorilor genetici.
 
Anumite aspecte precum insulina în exces, nivelul crescut de hormon masculin sau inflamaţiile cronice sunt caracteristice sindromului ovarelor polichistice. Această afecţiune se poate manifesta în diferite feluri, de la simptome comune precum menstruaţie neregulată, infertilitate, creşterea anormală a părului pe faţă, până la dezvoltarea unor chisturi ovariene de mici dimensiuni. Tratamentul holistic este o opţiune odată cu apariţia primelor simptome, iar berberina se numără printre plantele care sunt frecvent folosite pentru tratarea acestei afecţiuni.

Ce este berberina?

Berberina este un supliment din plante făcut din compuşi chimici care în mod natural apar în rădăcinile acestora. În medicina chinezească a fost folosită pentru tratarea inflamaţiilor şi infecţiilor bacteriene, dar şi pentru tratarea problemelor asociate inimii, ficatului şi tractului digestiv. În prezent, berberina este frecvent folosită ca metodă alternativă pentru controlul simptomelor sindromului ovarelor polichistice, dar şi a simptomelor care pot creşte riscul unei persoane de a se confrunta cu boli cardiovasculare şi diabet. Printre aceste simptome se numără:
  • hipertensiune
  • hiperglicemie
  • rezistenţă la insulină
  • nivel crescut de colesterol
  • obezitate
De multe ori se foloseşte şi pentru tratarea arsurilor sau diareei.

Berberina: beneficii

Poate ameliora simptomele PCOS. Cele mai noi studii sugerează că berberina poate fi o terapie complementară şi eficientă pentru anumiţi factori care afectează persoanele cu PCOS.
 
Sensibilitatea la insulină, ţinută sub control. Se estimează că peste 75% dintre persoanele care suferă de sindromul ovarelor polichistice au rezistenţă la insulină. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Rezistenţa la insulină este o afecţiune în care organismul nu are capacitatea de a folosit eficent insulina produsă de pancreas. Lăsată netratată, rezistenţa la insulină poate duce la dezvoltarea de diabet de tip 2. Potrivit Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor, peste 50% dintre femeile cu PCOS suferă de diabet de tip 2 începând cu vârsta de 40 de ani.
 
Ajută la managementul greutăţii. Persoanele care suferă de PCOS au tendinţa de a acumula exces de grăsime în special în zona taliei. Această caracteristică este provocată de creşterea hormonului masculin şi rezistenţa la insulină. Studiile recente sugerează că berberina poate ajuta la menţinerea unei greutăţi sănătoase, deoarece are capacitatea de a stimula redistribuirea ţesutului gras şi reducerea tendinţei organismului de a depozita grăsimea.
 
Îmbunătăţeşte profilul colesterolului. Persoanele care suferă de PCSO au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasulare, motiv pentru care berberina joacă un rol important în reducerea anumitor factori de risc. Mai exact, reduce inflamaţiile şi scade tensiunea arterială.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Afecţiunile ORL: metode de tratament
Afecţiunile ORL: metode de tratament
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”