Dietă-şoc? Iată 6 motive pentru care va da greş!

Dietele şoc pot funcţiona o anumită perioadă de timp pentru un anumit număr de oameni. Dar pe termen lung, majoritatea dau greş dintr-un singur motiv: aceste diete nu iau în considerare întregul individ, pe plan fizic, social, emoţional şi spiritual.
  • Publicat:
Dietă-şoc? Iată 6 motive pentru care va da greş!

Dietele şoc pot funcţiona o anumită perioadă de timp pentru un anumit număr de oameni. Dar pe termen lung, majoritatea dau greş dintr-un singur motiv: aceste diete nu iau în considerare întregul individ, pe plan fizic, social, emoţional şi spiritual.

Scăderea în greutate nu se referă doar la alimentaţie, ci şi la o viaţă plină de sens, sănătate şi vitalitate. Astfel, un program de slăbire eficient cuprinde multiplele dimensiuni ale vieţii. Prin definiţie, dietele la modă sunt lipsite de mai multe componente esenţiale, care permit un control real al greutăţii, pe termen lung.

Iată 6 motive pentru care „dietele-şoc” dau greş!

Majoritatea dietelor funcţionează într-un singur sens

Când ţin un regim de slăbire, practic majoritatea oamenilor se descurcă pe cont propriu. Rareori au acces direct la sfaturi de la persoana care a conceput regimul, prin telefon sau e-mail. Majoritatea dietelor nu oferă sprijin organizaţional, cum ar fi gestionarea greutăţii, programe de instruire, acces la un sistem de „colegi de suferinţă” sau de experţi disponibili pentru consultaţii.

Când există grupuri de sprijin, acestea sunt adesea formate tot de persoane care ţin regim, neexistând un program solid emoţional şi psihologic pentru momentele de criză.

Pentru a fi eficientă, o dietă trebuie să se constituie în ceva mai mult decât o listă de alimente sau comportamente. Trebuie să fie un program de alimentaţie şi un stil de viaţă cu sprijin interactiv!

Dietele la modă sunt plictisitoare

Majoritatea dietelor-şoc se bazează pe grupuri de alimente restrictive, în general bogate în proteine şi grăsimi sau sărace în carbohidraţi. Ele nu ţin cont de faptul că oamenii au nevoie de o mare diversitate de mâncăruri, gusturi, mirosuri şi culori. În cele din urmă, persoanele aflate la regim se plictisesc de gama restrânsă de alimente. Adesea, dietele la modă sunt abandonate din simplul motiv că sunt plictisitoare!

Dietele-şoc nu sunt individualizate

Majoritatea dietelor-şoc sunt de tipul „o măsură e valabilă pentru toată lumea”. Nu iau în considerare nevoile individuale sau diversitatea umană. Însă oamenii diferă prin grupa sanguină, culoarea pielii, aprente, ADN, constituţie corporală etc. Se pare că diferenţele nutriţionale îşi au originiea în moştenirea ancestrală. De-a lungul miilor de ani de evoluţie, oamenii de pe glob şi-au dezvoltat necesităţi alimentare specifice, pentru a se adapta habitatelor, condiţiilor geografice, vegetaţiei, climei şi rezervelor de hrană disponibile.

De exemplu, chinezii mănâncă orez de secole. Ar fi normal pentru un chinez să ţină o dietă săracă în carbohidraţi? În Islanda, grăsimea este o parte necesară alimentaţiei. Ar funcţiona o dietă vegetariană sau săracă în grăsimi pentru o persoană care de-a lungul vieţii a consumat zilnic grăsimi animale?

Aceste necesităţi care s-au format în cursul evoluţiei, unice pentru fiecare dintre noi, trebuie identificate şi respectate în cadrul oricărui program de slăbire individualizat.

Dietele la modă nu întrerup efectul yo-yo!

Multe diete-şoc recomandă un aport caloric zilnic, situat mult sub necesităţile şi dorinţele organismului. Iată de ce ele dau rezultate la început, dar nu pot fi menţinute pe termen lung. În schimb, ele dau naştere efectului „yo-yo”, adică slăbire urmată de îngrăşare. Când organismul nu primeşte substanţele nutritive necesare, trece pe programul de supravieţuire. Metabolismul încetineşte şi corpul foloseşte de fapt mai puţine calorii pentru a evita ceea ce el percepe drept înfometare.

În cele din urmă, cei aflaţi la regim încep din nou să consume mai multe calorii. Şi fiindcă dieta nu i-a învăţat cum să mănânce mai corect sau să-şi creeze un stil de viaţă mai sănătos, pun la loc kilogramele pierdute sau chiar mai mult. Dieta nu numai că nu funcţionează, ci pune în pericol starea generală de sănătate, din cauza lipsei de substanţe nutritive, vitamine, minerale şi substanţe fitochimice protectoare, precum şi carbohidraţi şi fibre.

Dietele-şoc neglijează detoxifierea şi curăţarea organismului!

Detoxifierea regulată este un obicei care trebuie să devină parte a unui stil de viaţă sănătos şi a unui bun echilibru metabolic. Deşi persoanele care ţin o dietă-şoc pot trece printr-un proces de detoxifiere datorită kilogramelor pierdute, rareori le este prezentat conceptul de dezintoxicare şi curăţare ca o componentă regulată a unui stil de viaţă normal.

Dietele la modă nu ajută la formarea de obiceiuri sănătoase, precum sportul ca parte indispensabilă unei vieţi sănătoase!

Majoritatea dietelor se concentrează asupra unui plan nutritiv şi, în general, ele nu ne educă în privinţa unor obiceiuri sănătoase durabile, care să garanteze controlul permanent al greutăţii, precum exerciţiile fizice. Multe diete consideră exerciţiile fizice ca fiind un lucru secundar şi nu un obicei zilnic din viaţa noastră.

Sursa: Dietă pentru o viaţă nouă, Mariana Bozeşan

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”