Dieta pentru artrită: ce să mănânci şi ce să eviţi

Iată cum ar trebui să arate planul alimentar dacă suferi de artrită.
  • Publicat:
Dieta pentru artrită: ce să mănânci şi ce să eviţi
Similar altor afecţiuni, artrita, care nu apare doar în rândul persoanelor înaintate în vârstă, ci şi a adulţilor tineri, poate fi combătută sau cel puţin efectele acesteia pot fi întârziate cu ajutorul unui plan alimentar. Din păcate, artrita este de mai multe tipuri, ca artrită reumatoidă, infecţioasă, degenerativă sau metabolică, dar o dietă echilibrată ne poate menţine sănătoşi şi la distanţă de toate aceste afecţiuni inflamatorii.

Alimente pe care să le eviţi

Evită aceste alimente sau ingrediente pentru a ameliora durerile articulare.
 
Carbohidraţii rafinaţi. Zahărul şi făina albă sunt acceptate, dar cu moderaţie. Carbohidraţii rafinaţi pot contribui la stimularea inflamaţiilor. 
 
Băuturile carbohazoase sau foarte dulci. Similar zahărului procesat, băuturile carbogazoase au fost asociate unui nivel crescut de boli inflamatorii. Mai exact, accentuează simptomele artritei în rândul femeilor, cu 63% chiar, arată un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.
 
Grăsimi Omega-6. Dacă este posibil, încearcă să limitezi consumul de ulei de floarea soarelui, de porumb, de soia sau seminţe de struguri, deoarece acestea conţin acizi graşi omega-6 şi omega-3 mai mulţi decât oricare alte tipuri de uleiuri. Moleculele pe care acestea le conţin sunt cunoscute pentru creşterea tensiunii arteriale şi exacerbarea inflamaţiilor.
 
Carnea procesată. Carnea procesată precum bacon, crendvurşti şi alte mezeluri nu sunt tocmai o opţiune sănătoasă, mai ales că au un conţinut ridicat de sodiu, ceea ce poate duce la retenţia de apă.
 
Pizza congelată. Una dintre principalele surse de sodiu, potrivit Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor este pizza congelată, care reprezintă un inamic pentru artrită.

Ce să mănânci dacă ai artrită?

Broccoli. Această legumă este bogată în vitamina C şi K. Oamenii de ştiinţă consideră că proprietăţile pe care acesta le are ajută la încetinirea progresului simptomelor osteoartritei, arată Fundaţia Artritei. Mai mult, broccoli conţin mult calciu, ceea ce ajută la îmbunătăţirea oaselor.
 
Cireşe. Fitochimicalele şi antioxidanţii din fructele şi legumele colorate sunt asociate atât reducerii inflamaţiilor, cât şi apariţiei anumitor boli. Cireşele au cel mai amplu conţinut în acest sens, dar au şi antioxidanţi care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi au potenţialul de a reduce durerile.
 
Ceaiul Matcha. Toate ceaiurile verzi conţin antioxidanţi, dar tot ce fac este să reducă gradul de severitate a artritei reumatoide. Ceaiul de Matcha oferă o cantitate uriaşă de antioxidanţi care luptă împotriva deteriorării celulare, care poate ameliora simptomele artritei.
 
Grăsimi Omega-3. În urma consumului de peşte, de două ori pe săptămână, se paote reduce apariţia inflamaţiilor şi chiar ajuta la protejarea inimii. Alimentele bogate în acizi graşi omega-3 precum peşte sălbatic, somon, hering, sardine, anşoa şi macrou, pot îmbunătăţi simptomele artritei.
 
Turmeric. Turmericul se regăseşte în multe reţete curry şi este deja un trend, iar asta datorită beneficiilor pe care le aduce organismului cu fiecare linguriţă. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”