Ceaiul Matcha: beneficii pentru sănătate şi contraindicaţii

Matcha este considerat un super aliment, iar consumul de ceai matcha este ideal pentru sănătate.
  • Publicat:
Ceaiul Matcha: beneficii pentru sănătate şi contraindicaţii
FOTO: 123rf.com / Ceaiul Matcha: beneficii pentru sănătate şi contraindicaţii

Ceaiul matcha este considerat un super aliment, iar unul dintre beneficiile majore ale consumului acestui produs ţine de o doză extrem de generoasă de antioxidanţi, cu fiecare înghiţitură. Bineînţeles, ca multe alte produse, ceaiul de matcha trebuie consumat cu grijă, întrucât are contraindicaţii şi poate veni la pachet cu efecte secundare. Nutriţionistul Gianluca Mech ne dezvăluie tot ce trebuie să ştim despre avantajele şi dezavantajele consumului de ceai matcha.

Acum 5000 de ani, matcha era considerată o simplă frunză. În prezent, însă, a devenit un stil de viaţă pentru mulţi oameni.

“Ceaiul Matcha este o sursă bogată în polifenoli, catechine, clorofilă, L-teanină şi teofilină. 1 gram de ceai matcha conţine: 0.5 g proteine, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, 0.2 mg de fier şi urme de alte minerale”, explică nutriţionistul Gianluca Mech. 

Are efect antioxidant

Clasa de antioxidanţi conţinuţi de matcha sunt catechinele (de asemenea, prezente în vin şi cacao), care sunt un grup de flavonoide interesante pentru proprietăţile lor antineoplastice: galatul de epigalocatechină (EGCG), de fapt, este o moleculă cu importante proprietăţi anticancerigene.

Reglează metabolismului

Galatul de epigalocatechină are ca rezultat termogeneza, ajutând astfel la pierderea în greutate.

Îmbunătăţeşte funcţiile cognitive

Îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea datorită conţinutului de teanină, un aminoacid care acţionează asupra neurotransmiţătorilor şi care este capabil să reducă stresul mental şi fizic, producând totodată şi o senzaţie de relaxare şi îmbunătăţind sfera cognitivă (dacă este consumată în combinaţie cu cafeină).

Întăreşte sistemul imunitar

Prezenţa antioxidanţilor şi a polifenolilor ajută la întărirea sistemului imunitar. Catechinele au o puternică capacitate antibiotică şi antibacteriană. Sistemul imunitar este susţinut şi de conţinutul de potasiu, vitamina A şi C, fier, proteine şi calciu, vitamina B1 şi B2 şi beta-caroten.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Unele studii arată rolul important al ceaiului matcha în lupta împotriva diabetului de tip 2, îmbunătăţind sensibilitatea la insulină şi toleranţa la glucoză.

Ajută la sănătatea sistemului cardiovascular

Galatul de epigalocatechină menţine nivelul scăzut al colesterolului din sânge şi reduce acumularea lipidelor în endoteliul vaselor.

Previne îmbătrânirea tenului

Cantitatea mare de catechine (70 mg / gr de ceai) este un remediu excelent anti-îmbătrânire, drenare şi detoxifiere. De asemenea, ajută la prevenirea arsurilor solare şi protejarea pielii de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete.

Contraindicaţii

Consumul de matcha poate avea însă şi efecte secundare. Vine la pachet cu o serie de contraindicaţii şi e foarte important să nu fie consumat în exces.

“Consumul de ceai matcha poate provoca bătăi rapide ale inimii, vărsături, confuzie, dureri de cap, greaţă şi diaree. De asemenea, acesta poate interfera cu diverse medicamente, fitoterapice sau produse pe bază de vitamine. Din acest motiv este bine să cereţi sfatul medicului dumneavoastră înainte de a introduce matcha în stilul vostru de viaţă. Doza recomandată este de 1 sau 2 căni pe zi, iar ceaiul matcha nu este recomandat în timpul sarcinii şi alăptării”, explică Gianluca Mech.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”