Dieta cu fibre: beneficii în sănătate

Tendinţele nu se regăsesc doar în modă şi frumuseţe, ci şi în dietă şi stil de viaţă.
  • Publicat:
Dieta cu fibre: beneficii în sănătate
FOTO: 123rf.com

Tendinţele nu se regăsesc doar în modă şi frumuseţe, ci şi în dietă şi stil de viaţă. Şi, pentru că acestea sunt trecătoare, multe dintre ele se schimbă, iar altele revin pe poziţii, dietele bogate în fibre nu se vor demoda niciodată. Spre deosebire de dieta Paleo sau Raw, dieta cu fibre nu are nevoie de prea multe dezbateri printre experţii în sănătate, iar asta datorită beneficiilor pe care le oferă corpului nostru.

Aproape 250 de studii cu privire la dieta cu fibre s-au ţinut în ultimii 40 de ani, în urma lor descoperindu-se că în cazul persoanelor care consumau mai multe fibre, riscurile mortalităţii scădeau cu 15% până la 30% spre deosebire de cei care nu consumau deloc. Mai mult, s-a observat chiar şi o scădere a incidenţei bolilor cronice în rândul participanţilor la studii. Pentru a se bucura de sănătatea optimă, corpul are nevoie de 25g-29g de fibră pe zi.

Aşadar, consumul de alimente bogate în fibre duce la reducerea incidenţei bolilor de inimă, accidentelor vasculare, diabetului de tip 2 sau chiar a cancerului de sân şi colorectal. De asemenea, alimentele bogate în fibre sunt cunoscute şi pentru scăderea nivelului de colesterol, dar şi pentru menţinerea greutăţii optime. Bineînţeles, nu toţi carbohidraţii (sursa ideală de fibre) sunt creaţi în mod egal, deci nu toţi sunt surse sănătoase pentru corp. Autorii studiului recomandă înlocuirea produselor rafinate cu cele din grâu întreg, precum ovăzul, cerealele, orezul şi pâinea integrală. Bineînţeles, printre alimentele bogate în fibre putem include şi fructele, legumele, leguminoasele, nucile şi seminţele.

Consumul de 25g-29g de fibră pe zi este ideal, doar că, să ne reamintim că fiecare corp este diferit, iar unele persoane se pot confrunta cu disconfort precum balonare sau gaze. Persoanele care au un nivel scăzut de fier în corp trebuie să-şi monitorizeze consumul de fibre, iar asta din cauza compuşilor regăsiţi în grâul întreg şi leguminoase care pot interfera cu absorbţia de fier din sânge.

Fibre: ce să mănânci într-o zi obişnuită

  • Micul dejun: fulgi de ovăz cu 32g de zmeură şi 8g de migdale crude
  • Gustare: 340g baby morcov şi 4g de hummus
  • Prânz: salată kale cu ţelină, broccoli, roşii, păstăi, avocado şi nuci (18g)
  • Gustare: un măr cu iaurt grecesc (4,5g)
  • Cină: 340g orez integral, 170g fasole neagră, 10,5g pui rotisat
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân