Dieta în cancerul colorectal

Este dovedit ştiinţific că alimentaţia joacă un rol esenţial atât în prevenţia, cât şi în tratarea canceruui colonorectal. Iată ce trebuie inclus în dietă şi ce trebuie evitat.
  • Publicat:
Dieta în cancerul colorectal

Cancerul colorectal este unul dintre tipurile de cancer destul de răspândite, mai ales în rândul populaţiei vârstnice. Un factor important de risc care poate creşte incidenţa apariţiei acestuia este alimentaţia. Însă alegerile alimentare sunt de asemenea vitale şi dacă s-a descoperit boala, în timpul şi după tratament. Iată ce este recomandat dacă vrei să eviţi sau să previi această maladie sau ce ar trebui să mănânci dacă te confrunţi cu cancerul colorectal.

Acest tip de cancer este mai probabil să apară la persoanele în vârstă, însă există mulţi alţi factori de risc asociaţi cu apariţia acestuia, cum ar fi factorii genetici şi stilul de viaţă. Dintre acestea, unul dintre factorii de risc cei mai discutaţi în mediul medical este dieta – referindu-se în mod specific la obiceiurile alimentare vicioase care adesea duc şi la obezitate.

Dieta în cancerul colorectal: ce trebuie evitat

Numeroase studii au indicat faptul că o dietă prea bogată în carne roşie este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal. O analiză a dovezilor care susţin această legătură arată că de fapt consumul de carne roşie poate fi legat direct sau chiar şi indirect de incidenţa cancerului colorectal deoarece o dietă bogată în carne presupune un nivel scăzut de legume, fructe şi fibre.

Un studiu al populaţiilor din Italia de Nord a arătat că persoanele care mănâncă frecvent carne roşie alături de ouă, brânză şi alte alimente grase – precum şi amidon rafinat – au avut un risc aproape de două ori mai mare de a dezvolta cancer rectal sau de colon spre deosebire de cei care au favorizat o dietă bazată pe legume şi fructe.

Cercetările mai recente au arătat de asemenea că un consum zilnic de 100 gr de carne sau de carne roşie este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal de până la 12-17%.

Un raport publicat în 2015 de Agenţia Internaţională pentru Cercetare asupra Cancerului a subliniat faptul că fiecare porţie de 50 de grame de carne prelucrată, cum ar fi baconul sau salamul, consumată zilnic, creşte riscul unei persoane de a dezvolta cancer colorectal cu până la 18% .

Aceste dovezi au determinat oamenii de ştiinţă specialişti să clasifice carnea procesată ca fiind cancerigenă (sau cu risc cancerigen) pentru oamenii care o consumă.

Dieta în cancerul colorectal: ce alimente este indicat să consumi

Dacă un aport ridicat de carne roşie şi alimente procesate contribuie la riscul de cancer colorectal, ce ar trebui să consumăm pentru a ne proteja corpul de acesta?

Potrivit studiilor de specialitate, o dietă bogată în fructe, legume şi fibre ar putea ajuta la minimizarea riscului de apariţie a cancerului colorectal şi multe studii existente par a sprijini acest sfat.

Un studiu realizat de Universitatea Loma Linda din California a constatat faptul că dietele vegetariene sunt legate de un risc scăzut de cancer colorectal. Cercetătorii au studiat patru tipuri de diete vegetariene. Acestea au fost:

• vegan sau strict nici un produs de origine animală
• lacto-ovo vegetarian, care include lapte şi ouă, dar fără carne
• pescovegetarian, care include peşte, dar fără carne
• semivegetariană, care include rareori carne şi peşte

Toate cele patru diete vegetariene au fost considerate a fi mai puţin susceptibile de a duce la cancer decât dietele non-vegetariene, în care carnea are un rol important.


O serie de studii recente indică faptul că o dietă cât mai „colorată” este cu siguranţă o armă extraordinar de utilă în lupta împotriva cancerului. Mai exact, o dietă cât mai bogată în fructe variate şi legume va ajuta corpul să ia toţi nutrienţii şi vitaminele necesare pentru a se proteja de radicalii liberi şi pentru a lupta împotriva cancerului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”