Cura de slăbire cu produse nonglutenice: necesitate sau moft?

Medicii ne avertizează că deşi produsele nonglutenice sunt benefice în anumite cazuri (de exemplu, în tratamentul cancerului de colon), în regimul alimentar destinat pierderii kilogramelor acestea sunt ineficiente şi reprezintă o cheltuială inutilă, mai ales că nu există dovezi care să confirme eficacitatea lor.
Autor: Paula Rotaru
Cura de slăbire cu produse nonglutenice: necesitate sau moft?

Urmând exemplul anumitor vedete care au urmat dieta gluten-free, numeroase persoane care îşi doresc un siluetă zveltă adoptă acest regim fără să ia în considerare efectele mai mult sau mai puţin pozitive ale acestor produse.

Prezenţa alimentelor fără gluten pe rafturile marilor magazine şi agresivitatea cu care sunt promovate acestea împing adeseori la alegeri inconştiente, care ne pot pune sănătatea în pericol.

Medicii avertizează că deşi produsele nonglutenice sunt benefice în anumite cazuri (de exemplu, în tratamentul cancerului de colon), în regimul alimentar destinat pierderii kilogramelor acestea sunt ineficiente şi reprezintă o cheltuială inutilă, mai ales că nu există dovezi care să confirme eficacitatea lor.

De multe ori, produsele fără gluten sunt mult mai nesănătoase din punct de vedere nutriţional, acestea conţinând foarte mulţi carbohidraţi, zahăr sau calorii.

Ce este, de fapt, glutenul?

Glutenul este un tip de proteină care se găseşte în grâu, orz, secară şi alte cereale derivate, care, în cazul pacienţilor cu boala celiacă (celiachie), poate descompune bacteriile sănătoase din intestinul subţire, având drept consecinţă absorbţia insuficientă a nutrienţilor care reglează tranzitul intestinal.

Cui îi este recomandată dieta fără gluten?

Dieta gluten-free se adresează exclusiv celor care suferă tulburări gastro-intestinale, în special celor cu intoleranţă la gluten, şi este contraindicată în restul cazurilor pentru că acest regim alimentar privează organismul de fibre, fier, calciu, riboflavină, tiamină, niacină şi acid folic, compuşi esenţiali pentru dezvoltarea armonioasă a întregului corp.

În cazul persoanelor sensibile la gluten, dieta este recomandată cu convingere deoarece chiar şi un consum foarte mic de gluten poate duce la deficienţe de nutriţie, diaree, iritaţii şi chiar depresie, pe termen lung existând riscul de cancer intestinal.

Miley Cyrus, Gwyneth Paltrow şi Oprah sunt doar câteva dintre vedetele care susţin că au reuşit să scape de kilogramele în plus cu ajutorul acestei diete. Ele promovează ideea că prin eliminarea produselor cu gluten din alimentaţie s-au simţit mai bine în pielea lor, au slăbit vizibil, au mai multă energie şi o stare emoţională echilibrată.

Totuşi, oamenii nu ţin cont că aceste personalităţi au ales acest stil de viaţă pentru că au fost nevoite de să urmeze un anumit tratament şi aleg să renunţe la gluten fără a avea un motiv medical serios la bază.

Un studiu recent publicat în revista Time arată că doar între 8-12% dintre cei care urmează dieta gluten-free prezintă sensibilitate la acest compus, 30% o ţin pentru că vor să slăbească iar peste 50% susţin că acest stil de viaţă este unul sănătos.