Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Ce pâine mâncăm? Variantele date de nutriţionist

Pâinea nu lipseşte din alimentaţia românilor. Astăzi însă, produsele pe care le găsim pe piaţă se îndepărtează tot mai mult de cele făcute în casă, cu ingrediente naturale.

Pentru a afla care este tipul de pâine pe care ar trebui să îl includem în regimul nostru de viaţă şi cum facem faţă avalanşei de E-uri, am ajuns la medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică! Iată ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?

Pâinea din făină integrală este varianta cea mai sanogenă, având în vedere că este o sursă excelentă de fibre alimentare, carbohidraţi. Făina integrală se obţine din măcinarea bobului întreg de grâu, deci va conţine toate părţile componente ale acestuia: tărâţe, germeni şi endosperm, care, în mod normal, sunt îndepărtate în procesul de prelucrare pentru panificaţie.

Avantaje: fibrele alimentare sunt esenţiale în scăderea colesterolemiei, iar prin proprietăţile pe care le deţin pot preveni bolile cardiace, digestive, de tipul constipaţie, diverticuloză. Pâinea integrală este bogată în vitamine şi minerale şi hipocalorică, comparativ cu pâinea albă, iar mineralele, precum magneziul, seleniul, cuprul şi manganul, pot ajuta la protejarea organismului de unele tipuri de cancer. 

Pâinea albă este obţinută din făină rafinată, adică grâul trece printr-un proces de măcinare care are ca rezultat îndepărtarea invelişului extern al bobului.

Avantaje: pâinea are un aspect moale, pufos şi un gust delicios.

Dezavantaje: Din punct de vedere nutriţional, efectele procesului de rafinare sunt dezastruoase, deoarece se pierd vitamine, în special cele din complexul B, fibre, minerale. Pâinea albă este bogată din punct de vedere caloric.

Pâinea de secară (pâinea din făină integrală de secară) are foarte multe efecte benefice pentru sănătate.

Avantaje:  Secara este o sursă de magneziu, mineral esenţial pentru sinteza enzimatică şi cu rol important pe profilul glicemic şi digestiv. Pacientelor postmenopauză, care sunt private de protecţia estrogenică, le recomand consumul de pâine de secară, care poate participa la o progresie încetinită a aterosclerozei şi a bolilor cardiovasculare.

Pâinea neagră

Avantaje: are mai puţine calorii decât cea albă, mai multe fibre, glucide cu absorbţie mai lentă, iar din punct de vedere al digestibilităţii este superioară, comparativ cu pâinea albă.

Dezavantaje: multe produse de panificaţie din comerţ sunt sărace din punct de vedere nutriţionali, conţin mulţi aditivi şi conservanţi dăunători.

Pâinea Graham este obţinută din făină integrală măcinată grosier, păstrează astfel tărâţa mare şi asigură o digestibilitate mai bună.

Avantaje: este bogată în fibre, vitamine şi minerale

Pâinea cu seminţe sau măsline. Adaosurile de seminţe sau măsline cresc încărcătura calorică a pâinii şi  favorizează creşterea în greutate. Recomand consumul acestor sortimente doar în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustare, cu limitare cantitativă, 1-2 felii. Adaosurile diferitelor ingrediente măresc riscul căderii în capacană, pentru că oamenii au impresia că produsele complex sunt mai bune, au mai multe beneficii.

În general, trebuie să fim prudenţi când o consumăm, asta pentru a evita surplusul ponderal.

De multe ori, cumpărăm pâine din centrele comerciale în primul rând pentru mirosul îmbietor pe care îl împrăştie. E important să ştim că multe produse de panificaţie şi de patiserie sunt obţinute din produse congelate. Ba mai mult, au în compoziţie aditivi, aşa că e de preferat să evităm consumul acestora sau să le servim ocazional.

„Recomand consumul moderat de pâine în prima parte a zilei, cu o limitare cantitativă la 1-2 felii. Pledez pentru informare când alegem un produs. E esenţial să citim etichetele şi să consumăm pâine prajită pentru o digestibilitate superioară. Când cumpărăm pâine, e indicat să alegem doar produsele de panificaţie ambalate sau produsele preparate în casă, pentru că în acest mod putem controla calitatea nutriţională a ingredientelor’’, mai spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.



Citește și:
Legătura dintre cancerul de colon şi consumul de pâine albă
Cum să mănânci pâine atunci când ţii dietă
Ilinca Vandici: “Am cam renunţat la pâine şi la E-uri”
Carmen Brumă îţi spune cum să mănânci pâine fără să te îngraşi!
Slăbeşte cu mămăligă, pâine şi cartofi!
Totul despre riscurile excesului de pâine şi cereale bogate în gluten
Exclusiv Online - 22.02.2018
Citește pe descopera.ro
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii doi ani” EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii...
Un VIRUS  mai fatal decât COVID-19 a apărut deja în China. Nu are LEAC Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut deja în China. Nu are LEAC
Berbec Berbec 21 March - 20 April

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
ULTIMA CINĂ. A murit  într-un spital, conectată la un aparat de ventilație, fără să știe că noul coronavirus îi răpise deja copiii. ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ALERTĂ. Un nou studiu relevă care sunt...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel mondial, a fost infectat cu COVID-19 Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
Pericolele învăţământului online: un...
Un bărbat de 77 de ani a fost prins de...
ProMotor.ro
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru ROMÂNIA, doar că șoferii de la noi sunt prea FRICOȘI să o cumpere Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Motociclist care nu respecta CARANTINA:...
O firmă oferă MAȘINI GRATIS personalului...
Descopera.ro
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii doi ani” EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate...
Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut...
Ce se întâmplă în CORPUL persoanelor...
ULTIMA ORĂ
Rammstein anunţă pe Facebook că Till Lindemann nu are coronavirus. Mesajul publicat

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .