Alimente care accentuează senzaţia de foame

Foamea este rezultatul unor procese complexe care se petrec în stomac, intestine, creier, pancreas şi fluxul sanguin – un circuit care poate fi foarte uşor dat peste cap. Află ce alimente ar trebui să eviţi atunci când simţi nevoia să mănânci.
  • Publicat:
Alimente care accentuează senzaţia de foame

Îţi este foame? Atunci nu ar trebui să mai stai pe gânduri şi să mănânci. Dar dacă îţi este foame după ce abia te-ai ridicat de la masă? Este o situaţie mult mai des întâlnită decât ai crede. Foamea este rezultatul unor procese complexe care se petrec în stomac, intestine, creier, pancreas şi fluxul sanguin – un circuit care poate fi foarte uşor dat peste cap. Află ce alimente ar trebui să eviţi atunci când simţi nevoia să mănânci.

Atunci când iei o gustare, mai ales în apropierea unei mese principale, este posibil ca alimentele consumate atunci să îţi crească pofta de mâncare şi nu să o diminueze, este de părere Dr. Belinda Lennerz, endocrinolog şi cercetător la Harvard, notează Mediafax

„Mirosul, gustul sau chiar văzul unor alimente pot genera creşterea apetitului, stimulii la nivelul creierului percepând asta ca pe o viitoare masă. În acelaşi timp, câteva înghiţituri de mâncare declanşează dorinţa de a consuma mai mult, lucru ce nu poate fi satisfăcut de câteva chipsuri sau o banană”, afirmă Lennerz.

Iată care sunt cele patru alimente ce îţi provoacă şi mai mult senzaţia de foame:

1. Chipsuri, pâine sau biscuiţi

„Chipsurile din cartofi, precum şi pâinea ori biscuiţii se încadrează în categoria carbohidraţilor procesaţi. Atunci când sunt consumate, aceste alimente duc la creşterea nivelului de glicemie din sânge, ceea ce va face ca organismul să producă o cantitate mai mare de insulină”, a declarat Lennerz, afirmând că acest lucru va genera ulterior o senzaţie mai mare de foame.

2. Prăjituri şi dulciuri

Zahărul, în diverse forme, generează un apetit mai mare decât o fac alte surse de energie, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Yale. Practic, creierul îi va spune corpului că nu te-ai săturat, astfel că va trebui să consumi mai multă mâncare penru a potoli această senzaţie, afirmă Dr Robert Lustig, endocrinolog la Universtitatea din California.

3. Iaurt sărac în grăsimi

Mai multe studii au arătat că anumite tipuri de iaurt pot genera o senzaţie mai mare de foame, în special cele sărace în grăsimi. Explicaţia este faptul că cele din urmă conţin mai mult zahăr ori carbohidraţi procesaţi, ce vor genera efectele amintite mai sus.

4. Sucurile fără zahăr şi snack-urile cu îndulcitori artificiali

Un studiu recent condus de o echipă din Australia a descoperit că atunci când îndulcitorii artificiali intră în contact cu limba, stimulii de aici vor transmite creierului ideea că organismul va primi o cantitate mare de energie (calorii) în viitorul apropiat. Atunci când acele calorii nu sosesc, creierul încearcă să echilibreze balanţa şi te va face să consumi mai multă mâncare pentru a compensa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”