Adevăratul motiv pentru care cafeaua are efect laxativ

Nu doar cafeina stimulează tranzitul intestinal. Cafeaua ar putea avea rol laxativ din multe alte motive, unul dintre ele fiind adăugarea laptelui.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Adevăratul motiv pentru care cafeaua are efect laxativ

Cafeaua are efect laxativ nu doar datorită cafeinei pe care o conţine, aşa cum mulţi dintre noi credem. Numeroase studii au arătat că şi cafeaua decofeinizată are efect laxativ, deci la mijloc ar putea fi implicate şi alte substanţe. Mai mult, cafeaua ar putea influenţa şi nivelul hormonal, care, la rândul lui, poate stimula tranzitul intestinal. Aproape o treime dintre consumatorii de cafea simt nevoia să meargă la toaletă la distanţă de doar câteva minute.

Care este explicaţia? Să aflăm împreună care este misterul efectului laxativ al cafelei, băutura cu care mulţi dintre noi ne începem ziua!

Cafeina conferă energie, dar are şi efect laxativ

În primul rând, cafeaua are efect laxativ datorită cafeinei, aşa cum mulţi dintre noi  ştiam deja. O singură ceaşcă de cafea conţine aproximativ 95 mg de cafeină, substanţă care conferă energie, dar stimulează şi tranzitul intestinal, ca urmare a contractării musculaturii intestinale.

Aceste contracţii de la nivelul colonului împing materiile fecale către rect, secţiunea finală a tractului digestiv.

Studiile au arătat că apa este mai puţin eficientă decât cafeina în ceea ce priveşte apariţia acestor contracţii intestinale.

Acidul clorogenic din cafea, o altă substanţă cu efect laxativ

Cercetările au arătat că şi cafeaua decofeinizată poate avea efect laxativ, ceea ce arată că există şi alţi compuşi care contribuie la uşurarea tranzitului intestinal.

Printre aceştia se numără acidul clorogenic şi N-alkanoyl-5-hydroxytryptamides, care ar putea stimula producţia de acid gastric.

Astfel, alimentele sunt mai uşor de digerat şi, prin urmare, sunt rapid eliminate.

Ora la care îţi bei cafeaua ar putea ajuta la uşurarea tranzitului intestinal

Există multe situaţii în care nu neapărat cafeaua sau compuşii din aceasta ajută la eliminarea constipaţiei, ci faptul că o consumi la o anumită oră, când colonul este mult mai activ, aşa cum este dimineaţa de exemplu.

Aşadar, poate fi o simplă coincidenţă că îţi vine să mergi la toaletă după ce bei cafeaua.

Consumul de lichide la primele ore ale dimineţii ajută la stimularea colonului, efect denumit reflex gastrocolic – proces care are loc şi după ce mănânci.

Cafeaua şi hormonii

O altă posibile explicaţie a nevoii de a merge la toaletă după ce bei cafea este că aceasta favorizează producţia unui hormon numit gastrină, care stimulează peristaltismul intestinal.

Un studiu a arătat că nivelul acestui hormon aproape că se dublează după ce consumi cafea.

De asemenea, cafeaua poate creşte şi valorile hormonului numit colecistokinină, care stimulează secreţia de enzime pancreatice şi bilă.

Laptele din cafea, un alt motiv pentru care simţi nevoia să mergi la toaletă

Foarte multe persoane obişnuiesc să bea cafeaua cu lapte, zahăr sau alţi îndulcitori, ingrediente care ar putea avea efect laxativ,

Laptele conţine lactoză, o proteină pe care peste 60% dintre adulţi nu o pot digera şi, în consecinţă, apar simptome precum balonare, crampe abdominale sau diaree.

Aşadar, este posibil ca efectul laxativ să fie datorat nu neapărat cafelei, ci mai degrabă laptelui pe care îl adaugi în ea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”