Periuţa de dinţi electrică sau manuală – care este cea mai bună opţiune?

Periuţele de dinţi electrice şi cele clasice pot fi la fel de eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor, atâta vreme cât sunt utilizate corect.
  • Publicat:
Periuţa de dinţi electrică sau manuală - care este cea mai bună opţiune?

Conştientizând importanţa unui zâmbet frumos atât pentru încrederea în sine, dar şi pentru imaginea în societate, tot mai multe persoane sunt interesate astăzi de cele mai noi tehnici şi dispozitive de îngrijire a sănătăţii orale. Pe acest fond a crescut popularitatea periuţelor de dinţi electrice, utilizate astăzi la scară largă de adulţi şi copii deopotrivă. 

Indiferent de faptul că unele persoane preferă încă periuţa manuală, iar altele pe cea electrică, găsind avantaje şi dezavantaje fiecăreia dintre ele, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, este de părere că cel mai important rămâne acela de a reuşi să ne periem corect dinţii. 

Periuţele de dinţi electrice şi cele clasice pot fi la fel de eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor, atâta vreme cât sunt utilizate corect. 

„În fapt, cel mai important la periajul dentar nu este tipul de periuţă dentară folosit, ci regularitatea şi perseverenţa cu care urmărim rutina zilnică de igienizare dentară: periaj de cel puţin două ori pe zi, mai ales seara, înainte de culcare şi folosirea aţei dentare zilnic. Desigur că există unele diferenţe între periuţa de dinţi electrică şi cea clasică, însă acestea nu ţin neapărat de eficienţa lor, ci mai degrabă de gradul de comoditate în folosire pe care îl oferă”, explică doamnă doctor Mihaela Dan.

Avantajele periuţelor de dinţi electrice 

În cazul persoanelor care îşi periază dinţii în mod regulat, folosind apă de gură şi aţă dentară, periuţele de dinţi manuale pot fi la fel de eficiente ca şi cele mecanice. „Cu siguranţă că există şi situaţii în care periuţele de dinţi electrice se pot dovedi mult mai utile decât cele manuale. În cazul persoanelor cărora le este greu să execute mişcările necesare pentru a curăţa toate suprafeţele dinţilor, cum ar fi pacienţii cu artrită sau cei cu dizabilităţi, periuţa de dinţi electrică poate fi foarte eficientă datorită mişcărilor automate pe care le execută”, explică specialistul ortodont.

Şi în cazul copiilor periuţele de dinţi electrice se pot dovedi a fi alegerea câştigătoare, ele fiind mai atrăgătoare pentru cei mici: spre exemplu, mânerul periuţei poate lua forma unei maşini de curse, a unei sirene sau a unui telefon mobil. Astfel, spălatul pe dinţi – o mare provocare pentru orice părinte – poate deveni cu ajutorul periuţei electrice distractiv pentru copiii de astăzi, pasionaţi de gadgeturi.

„Periuţa electrică poate asigura totodată o mai bună curăţare a dinţilor deoarece copii nu au o dexteritate foarte bună, astfel că ea va suplini mişcări pe care cei mici şi nici măcar adulţii nu le pot realiza: pulsaţie, oscilaţie, rotaţie la viteză mai mare. În plus, unele periuţe electrice au şi timer încorporat, ceea ce ajută să periem exact timpul recomandat de medicul specialist”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Un alt avantaj al periuţelor de dinţi electrice este acela că pot preveni rănirea gingiei în timpul perierii datorită unui senzor de presiune, care opreşte funcţionarea periuţei sau aprinde un led roşu de avertizare atunci când presiunea asupra dinţilor sau gingiilor este prea mare.

„Deşi la prima vedere ar părea puţin probabil, mulţi pacienţi care utilizează periuţa manuală, în special bărbaţi, folosesc o tehnică agresivă de curăţare a dinţilor, presiunea excesivă fiind dăunătoare, deoarece retrage gingia şi toceşte smalţul dentar”, explică medicul ortodont. 

Dezavantajele periuţei electrice faţă de cea manuală

Primul şi cel mai evident dezavantaj al periuţei de dinţi electrice prin comparaţie cu cea manuală este că cea dintâi este mai costisitoare, preţul fiind influenţat de marcă şi de caracteristicile tehnice. Un alt cost suplimentar va fi cel de înlocuire a capătului după uzare, care este mai scump chiar decât o periuţă manuală nouă.

Folosirea periuţei electrice cere şi o grijă deosebită deoarece aceasta se poate deteriora mai uşor decât o periuţă clasică. Odată scăpat pe jos este foarte probabil ca dispozitivul electric să se deterioreze şi să nu mai poată fi folosit.
Din păcate, periuţa de dinţi electrică, mai voluminoasă decât cea manuală, se va dovedi dificil de transportat în călătorii, iar faptul că folosirea ei ne face dependenţi de accesul la priză sau acumulatori poate reprezenta un dezavantaj major mai ales atunci când nu ne aflăm acasă.

„Nu în ultimul rând, deşi periuţa de dinţi electrică poate avea un design mai atrăgător pentru cei mici, aceasta se găseşte într-o varietate mai mică de forme sau tipuri de peri. Prin comparaţie, cea manuală poate fi cu peri moi, medii, soft, cu inserţii de plastic, cu înclinaţii diferite ale perilor, cu mâner flexibil sau rigid, scurt sau lung, cu curăţător de limbă etc.”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Indiferent de tipul de periuţă folosit, recomandarea medicilor specialisti este ca spălarea pe dinţi să se realizeze cel puţin de două ori pe zi, esenţial după micul dejun dimineaţa şi înainte de a merge la culcare. Periajul este recomandat să dureze cel puţin 2 minute, asigurându-ne că toate zonele sunt bine curăţate. Aşadar, dacă vă simţiţi confortabil cu utilizarea celei manuale şi reuşiţi să vă păstrati dinţii sănătoşi, nu este nevoie să schimbaţi tipul de periuţă dentară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”