Ce pericole poate ascunde periuţa ta de dinţi

Află cât de murdară poate fi periuţa ta de dinţi şi ce trebuie să faci pentru ca acest obiect esenţial igienei tale să fie corect întreţinută şi să nu te îmbolnăvească!
  • Publicat:
Ce pericole poate ascunde periuţa ta de dinţi

Un obiect atât de banal precum periuţa de dinţi ar putea ascunde numeroase pericole pentru starea ta de sănătate.

Potrivit specialiştilor, perişorii acesteia pot constitui gazde perfecte pentru bacterii şi microbi ce pot creşte riscul instalării anumitor afecţiuni.

Află cât de murdară poate fi periuţa ta de dinţi şi ce trebuie să faci pentru ca acest obiect esenţial igienei tale să fie corect întreţinută şi să nu te îmbolnăvească!

Pericolele ascunse din periuţa de dinţi

„Periuţa de dinţi acumulează, de fiecare dată când o foloseşti, numeroase microorganisme din cavitatea bucală”, spune medicul dentist Sharon Cooper.

Virusurile şi bacteriile din gură pot rezista pe suprafaţa perilor mai multe săptămâni, putând duce la apariţia infecţiilor la nivelul cavităţii orale, mai ales dacă prezinţi răni gingivale sau carii, adică locuri în care microorganismele pot pătrunde.

Deoarece periuţele de dinţi nu sunt comercializate în ambalaje sterile, e foarte posibil să o cumperi deja infectată cu bacterii, se arată într-un raport al Asociaţiei Americane de Stomatologie.

Cum trebuie curăţată şi depozitată periuţa de dinţi

Spălându-te pe dinţi zi de zi, e foarte probabil să nu acorzi atenţia cuvenită indispensabilei periuţe de dinţi. Cu toate acestea, este esenţial să o cureţi temeinic după fiecare periaj, iar acest lucru se face foarte simplu:

  • Spal-o bine sub jet de apă, până când perişorii sunt curaţi şi urmele de pastă de dinţi dispar complet. Dacă suferi de boli autoimune sistemice (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, lupus eritematos sistemic, sclerodermie sistemică, artrită psoriazică, artrită reactivă, boala Crohn, rectocolită ulcerohemoragică etc.), ar trebui să îţi speli periuţa în apă de gură cu proprietăţi antibacteriene, pentru a elimina toate ameninţările la adresa sănătăţii tale.
     
  • Curăţ-o în profunzime cu ajutorul soluţiilor speciale. Unele dintre ele utilizează lumina ultravioletă pentru a distruge eficient microorganismele care sălăşluiesc în perişori.
     
  • Depoziteaz-o corespunzător – nu o arunca pur şi simplu într-un pahar de pe chiuvetă sau într-un dulap, ci ai grijă să fie la distanţă faţă de vasul de toaletă şi într-un loc aerisit.
    De asemenea, nu o lăsa cu perii „descoperiţi”, ci acoper-o cu un căpăcel special care o protejează de praful şi de microorganismele din atmosferă, dar care permite în acelaşi timp pătrunderea aerului în peri, prevenind astfel apariţia mucegaiului şi dezvoltarea bacteriilor.
    Unele periuţe de dinţi electrice se cumpără la pachet cu o cutiuţă specială pentru păstrarea capetelor periuţei electrice, nu o ignora, foloseşte-o!

La ce interval trebuie schimbată periuţa de dinţi

Periuţa de dinţi trebuie schimbată o dată la 3-4 luni, dar chiar şi mai devreme, mai ales dacă ai carii sau infecţii la nivelul cavităţii orale. De asemenea, dacă periuţa ta de dinţi este „ciufulită”, schimb-o cu una nouă, dar ţine cont şi de faptul că s-ar putea să aplici o presiune prea mare pe dinţi în timpul periajului. De asemenea, e bine să ştii că o periuţă deteriorată nu-ţi va mai curăţa corespunzător dinţii şi gingiile.

Aceleaşi reguli sunt valabile şi în cazul în care foloseşti o periuţă de dinţi electrică. Dacă perii dau semne de uzură, schimbă capul periuţei.

Un alt aspect important, dar care este deseori ignorat: nu folosi niciodată periuţa altcuiva, indiferent că este vorba despre iubitul tău sau despre altă persoană apropiată. Împărţirea periuţei de dinţi presupune transferul salivei şi al bacteriilor persoanei respective în cavitatea ta orală. Astfel, te poţi trezi cu carii chiar dacă te speli pe dinţi zilnic şi urmezi conştiincios toate regulile periajului dentar. Cariile sunt considerate afecţiuni de natură infecţioasă – un motiv în plus să nu îţi împarţi periuţa cu nimeni altcineva.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân