Protectie solara – reguli esenţiale pentru o piele sănătoasă

Odată cu venirea verii şi începerea sezonului de plajă, ar trebui urmate principalele reguli pentru o protecţie adecvată la expunerea la soare, dar şi pentru obţinerea unui bronz frumos şi sănătos.
  • Publicat:
Protectie solara - reguli esenţiale pentru o piele sănătoasă

Odată cu venirea verii şi începerea sezonului de plajă, ar trebui urmate principalele reguli pentru o protecţie adecvată la expunerea la soare, dar şi pentru obţinerea unui bronz frumos şi sănătos.

Astfel, specialiştii ne dezvăluie câteva sfaturi despre cum ar trebui să ne îngrijim pielea şi să ne pregătim pentru plajă, pentru a obţine atât un bronz uniform cât şi o piele sănătoasă!

Iată care sunt cei 5 paşi esenţiali!

Soarele are nenumărate beneficii pentru corp. Unul dintre ele este şi bronzul care dă un aspect minunat pielii, însă nu trebuie să uităm că, pentru a ne bucura de el, trebuie ţinut cont de anumite aspecte. În primul rând este importantă folosirea de emulsii şi loţiuni pentru protecţia împotriva razelor nocive, alături de alte criterii importante, a afimat Susana Laszlo, Director General al unui cunoscut brand de produse cosmetice.

Un orar “sănătos” pentru expunerea la soare

Pentru a preîntâmpina arsurile solare sau alte probleme cauzate de expunderea la soare, este important să se ţină cont de un orar cât mai „sănătos” pentru plajă. Astfel, orele amiezii nu sunt deloc indicate, radiaţiile solare fiind foarte puternice. Potrivit specialiştilor, dimineaţa devreme, până la ora 11.00, şi de la ora 16.00 până la apusul soarelui este ideal să se facă plajă în condiţii sigure pentru corp.

Produse de protecţie adecvate

Pielea trebuie protejată atent prin aplicarea produselor de protecţie solară: emulsii, creme, uleiuri cu protecţie atât împotriva radiaţiilor de tip UVA, cât şi a celor UVB. Astfel, este indicată alegerea unui produs cu un factor de protecţie solară potrivit pielii (cu cât aceasta este mai deschisă la culoare şi mai predispusă arderilor solare, cu atât avem nevoie de un SPF mai înalt).

Fototip

Recomandare produse protecţie solară

I: piele albă, păr roşcat, ochi albaştri, se ard adeseori, nu se bronzează aproape niciodată, mulţi pistrui

produse cu SPF 50

II: piele deschisă la culoare, ochi căprui, păr blond sau roşcat, se ard adeseori, uneori prind un bronz deschis, destul de mulţi pistrui

produse cu SPF 30 şi 50

III: piele deschisă spre închisă, păr şaten, ochi căprui, se ard uneori, dar se bronzează întotdeauna (bronz mediu), câţiva pistrui

produse cu SPF 20, 25, 30 şi 50

IV: piele închisă la culoare, păr brunet, ochi închişi la culoare, nu se ard niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz intens), fără pistrui

produse cu SPF 6, 10, 15 şi 20

V: piele închisă intens, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui

produse cu SPF 6 şi 10

VI: piele neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui

produse cu SPF 6 şi 10

 
Potrivit specialiştilor, zvonurile precum: „aplicarea unui produs cu SPF înalt nu permite bronzarea” sunt false. Factorul de protecţie solară permite obţinerea unui bronz sănătos, fără pericolul arsurilor. În plus, deoarece cea mai bună protecţie impotriva radiaţiilor nocive de tip UVA şi UVB este însăşi bronzul natural al pielii, ideal ar fi ca în primele 2-3 zile de plajă să se folosească produse cu un factor de protecţie solară mai ridicat, după care acesta poate fi scăzut odată cu instalarea bronzului.
 
În ultimii ani, urmând exigenţele consumatorilor noştri pentru obţinerea unui bronz rapid şi intens, am acordat o atenţie mare emulsiilor pentru accelerarea bronzării. În aceste emulsii, uleiul de morcov bogat în betacaroten şi untul de cacao sunt combinate cu tirozina şi riboflavina, având un efect de stimulare asupra biosintezei melaninei naturale în piele, asigurând astfel obţinerea unei bronzări mai rapide, mai intense şi mai durabile, a mai spus Susana Laszlo.

Emulsiile trebuie aplicate corect

Bronzul sănătos este oferit şi de o folosire corectă a produselor de protecţie solară. Astfel, acestea trebuie aplicate din abundenţă pe tot corpul, cu minim 15 minute înainte de expunerea la soare şi trebuie reaplicate frecvent, în special după ieşirea din apă sau ştergerea cu prosopul, pentru a restabili nivelul optim de protecţie al pielii.

Nu trebuie ignorate nici zonele sensibile. Aşa că, în jurul ochilor, pe nas, urechi sau gât este indicată folosirea unei creme / emulsii cu un factor de protecţie mai ridicat. La fel şi în cazul copiilor.

Întotdeauna am acordat o atenţie sporită protejării celor mici, iar produsele noastre de protecţie solară destinate copiilor se aliniază trendurilor internaţionale având o formulă uşoară, nonalergenică, fără parabeni şi fără benzophenone-3. În plus, ele sunt şi rezistente la apă, a afirmat Susana Laszlo.

Protecţie sporită

Dincolo de folosirea de produse adecvate, hainele joacă, de asemenea, un rol important. Astfel, folosirea unei pălării,  poate asigura o protecţie sporită, iar  hainele ar trebui să fie din fibre naturale, cât mai vaporoase şi în culori deschise.

Tratează pielea

După plajă, este foarte importantă rehidratarea şi hrănirea pielii sau calmarea posibilelor arsuri solare, prin aplicarea de emulsii sau loţiuni după plajă cu proprietăţi hidratante, nutritive, de revitalizare şi de calmare a pielii. Aşa că, imediat după expunderea la soare este indicat un duş şi aplicarea de loţiuni special concepute pentru hidratarea pielii

Românii, mai educaţi cu privire la protecţia solară

În ultimii ani am observat o creştere a cererii de produse pentru protecţie solară cu SPF înalt, destinate atât adulţilor, cât şi copiilor (SPF 30 şi 50). Acest lucru se explică prin educarea intensă a publicului cu privire la importanţa protecţiei solare şi a gradului de nocivitate a radiaţiilor ultraviolete, a afirmat reprezentanta companiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”