Fumatul ne urâțește! Cum e afectată pielea de acest viciu mortal

Fumatul are un impact negativ asupra sănătății întregului organism, dar și asupra aspectului buzelor, ele devenind uscate, iritate și ridate. Medicul chirurg estetician Iancu Morad explică de ce se ajunge la această situație și cum o putem rezolva sau preveni.
Fumatul ne urâțește! Cum e afectată pielea de acest viciu mortal
Foo: Shutterstock

Fumatul are efecte negative asupra sănătății pielii, iar pielea delicată a buzelor nu face excepție. Temperatura ridicată de ardere și substanțele chimice pe care țigările le conțin pot contribui la deshidratarea și iritarea buzelor.

Nicotina, o componentă principală a țigărilor, contribuie la îngustarea vaselor de sânge. Reduce fluxul de sânge de la nivelul pielii și împiedică nutrienții esențiali să o hrănească, să îi ofere hidratare. Pe lângă faptul că usucă buzele, fumatul produce micro-fisuri la nivelul pielii atât de subțiri și sensibile.

Citește și: Obiceiurile care te îmbătrânesc prematur. Îți fură 12 ani din viață

Fumatul deshidratează întregul organism

Una dintre cauzele principale ale buzelor uscate la fumători este deshidratarea. Fumatul deshidratează întregul organism, fapt ce determină reducerea nivelului de umiditate a pielii, inclusiv a buzelor.

În consecință, mulți fumători se confruntă cu probleme precum buze crăpate, cu o piele uscată care se descuamează.

Nicotina creează dependență și afectează pielea

Nicotina, substanța chimică din tutun ce provoacă dependența de fumat, determină vasoconstricție. Asta înseamnă că afectează în mod negativ circulația sângelui, reducând fluxul sanguin, atât de important pentru furnizarea de oxigen și nutrienți pielii.

Avem nevoie de o circulație bună a sângelui pentru ca pielea să aibă elasticitate și un nivel optim de hidratare. Astfel, circulația compromisă prin fumat duce la aspectul uscat și ridat al buzelor.

Citește și: Analiza pe care toți fumătorii trebuie să o facă după 50 de ani

Cum putem preveni sau trata această problemă?

În primul rând, e important să ne hidratăm. Se recomandă consumul de apă pentru a încerca să combatem efectul deshidratant al fumatului. De asemenea, putem folosi balsam de buze pe bază de ceară de albine, unt de shea sau ulei de cocos.

Asta nu este însă suficient, pentru că, așa cum știm, produsele cosmetice nu pătrund în profunzime, astfel că e recomandat să le folosim în completarea tratamentelor minim invazive care oferă rezultate reale.

Spre exemplu, procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic nu se recomandă doar pentru a da volum, ci și pentru a oferi o hidratare intensă și un aspect vizibil întinerit buzelor uscate. Este indicat să protejăm pielea sensibilă a buzelor de condițiile meteorologice dure, cum ar fi vântul și frigul. Folosiți o eșarfă sau un balsam de buze cu SPF atunci când ieșiți în aer liber.

Totodată, e important să avem o dietă bogată în vitamine și minerale, în special cele cunoscute pentru că oferă sănătate pielii. Vitaminele A, C și E, precum și acizii grași omega-3, joacă un rol crucial în menținerea elasticității pielii.

Bineînțeles, cel mai indicat mod de a trata buzele uscate și iritate cauzate de fumat este să renunți cu totul la acest obicei nociv.

Citește și: Plante care te ajută să te lași de fumat. Ameliorează simptomele de sevraj nicotinic și te fac să urăști mirosul și gustul de tutun

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iancu Morad - Medic chirurg estetician
Iancu Morad este medic chirurg estetician, fondatorul clinicilor Luxury Aesthetics. Prin experiența acumulată în ultimii 20 de ani și inovațiile realizate în domeniul esteticii, Iancu Morad a devenit unul din cele mai respectate nume din industrie. Medicul a dezvoltat inclusiv tehnici proprii de ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân