De ce îți cade părul mai mult în timpul verii – 5 motive

  • Publicat:
De ce îți cade părul mai mult în timpul verii - 5 motive
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Dacă îți cade părul excesiv în timpul verii, află că nu ești singura în această situație. Și nu doar femeile se confruntă cu această problemă, ci și bărbații în aceeași măsură.

Soarele, apa din mare, piscine sau ștranduri, aerul condiționat și furtunile hormonale sunt doar câteva dintre cauzele pentru care îți cade părul prea mult în timpul verii.

Află mai jos care sunt cele mai frecvente motive de cădere excesivă a părului în sezonul estival și care sunt soluțiile pentru această problemă.

Cade părul vara – care sunt cauzele?

Părul poate fi fragilizat din cauza temperaturilor caniculare, a expunerii la razele arzătoare ale soarelui și a apei sărate din mare sau a celei cu clor din piscine și ștranduri. În consecință, se usucă excesiv și e mai predispus la rupere.

Fenomenul e normal și nu trebuie să-ți faci griji! Dar poți lua măsuri pentru a reduce numărul de fire de păr căzute.

Iată care sunt principalele motive ale căderii părului în timpul verii:

Fluctuațiile hormonale

Nivelul testosteronului urcă până la cer în timpul verii, atât la femei, cât și la bărbați. Acest hormon, în cantități prea mici sau prea mari, poate duce la acest efect neplăcut, și anume căderea părului. Însă nivelurile acestui hormon „se potolesc” odată cu terminarea sezonului estival, motiv pentru care nu e cazul să-ți faci griji.

Soarele puternic

Una dintre principalele cauze pentru care îți cade părul în timpul verii este expunerea la radiațiile ultraviolete extrem de dăunătoare. Acestea extrag umezeala din fibra capilară și duc la uscarea și decolorarea părului. De asemenea, părul uscat devine mai fragil și, în consecință, se rupe mai ușor.

Pentru a preveni acest lucru, protejează-ți capul cu o pălărie sau folosește un produs cosmetic care să asigure protecție solară.

Clorul din piscine și ștranduri

Apa din piscine și ștranduri este tratată cu clor pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor. Din păcate, această substanță chimică poate avea un impact negativ asupra părului: îl usucă și scade producția de sebum, care asigură rezistență și strălucire părului.

Pentru a preveni acest lucru, poți aplica puțin ulei de măsline sau de cocos pe păr înainte de a te bălăci în piscină. Lucru valabil și în cazul în care faci baie în mare, unde apa sărată are același efect asupra părului.

Mătreața

Temperaturile ridicate pot agrava mătreața și există riscul apariției erupțiilor pe scalp. În lipsa unui tratament adecvat cu șampoane speciale, mătreața provoacă mâncărime și inflamații, determinând căderea abundentă a părului.

Aerul condiționat

La fel ca razele soarelui, aerul condiționat extrage umezeala din păr și îl lasă uscat și fragil. Folosirea unui balsam de păr sau a unei măști hidratante, o dată pe săptămână, poate preveni acest lucru.

Nu exagera cu balsamul însă: vara, părul nu trebuie încărcat cu tot felul de chimicale, ci trebuie lăsat să respire.

Atenție și la prinderea strânsă a părului! Lasă părul cât mai lejer, fără să îl sufoci în codițe sau cocuri strânse.

Cum să previi căderea părului vara

Pentru a reduce numărul de fire de păr căzute vara, ține cont de următoarele sfaturi:

  • Spală-te pe cap o dată la 2 zile, cu șampoane fără sulfați și fără parabeni – transpirația favorizează dezvoltarea bacteriilor la suprafața scalpului și duce la căderea părului
  • Evită folosirea balsamului de păr la fiecare spălare – o dată pe săptămână este suficient
  • Usucă întotdeauna părul înainte de a-l prinde în coadă sau coc
  • Protejează-ți capul cu o pălărie atunci când stai la soare sau folosește spray-uri speciale de protecție solară
  • Hidratează-ți părul cu uleiuri naturale înainte de a face baie în mare, piscină, ștrand
  • Nu uita de mișcare: sportul crește fluxul de sânge inclusiv la nivelul scalpului, conferind rezistență firului de păr
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân