Ce se întâmplă dacă adormi cu aerul condiționat pornit – mituri și adevăruri. Cum te poate îmbolnăvi acesta

Sunt multe voci care spun că folosirea aerului condiţionat nu este favorabilă sănătăţii. Ba că ne-ar face să răcim, ba să luăm virusuri, ba nu ne lasă să dormim.
  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă adormi cu aerul condiționat pornit - mituri și adevăruri. Cum te poate îmbolnăvi acesta

În perioadele toride de vară nu putem trăi fără aer condiţionat. Fără o temperatură optimă, ne simţim moleşiţi şi fără vlagă. Cu toate acestea, multe persoane evită instalarea unei unităţi de aer condiţionat din diverse motive, însă aveţi idee câte temeri sunt cu adevărat fondate şi câte sunt, de fapt, simple mituri? Iată adevărul!

Mit: Folosirea unui aparat de aer condiţionat creşte şansele de a răci

Această afirmaţie este complet ireală, conform specialiştilor. Când răceşti, poţi deveni în mod automat mai vulnerabil la boli, însă răceala obişnuită este cauzată de un virus, nu de temperatura din cameră. Porniţi curentul de la aerul condiţionat în mod alternativ, dar păstraţi-vă casa curată şi spălaţi-vă de multe ori pe mâini pentru a minimiza contractarea unei potenţiale răceli.

Mit: Aerul condiţionat răspândeşte boli

Sunt voci care spun că aparatele de aer condiţionat răspândesc virusuri nocivi. Dacă unitatea voastră este bine întreţinută, va ajuta de fapt la păstrarea unei bune calităţi a aerului, motiv pentru care este esenţial să vă amintiţi că trebuie să o curăţaţi frecvent. Dacă aparatul de aer condiţionat nu este întreţinut corespunzător, atunci poate deveni un focar de răspândire a mucegaiului, alergenilor şi altor bacterii.

Mit: Aerul condiţionat perturbă somnul

Unii oameni spun că au probleme în a adormi atunci când aparatul de aer condiţionat funcţionează, însă, conform studiilor recente, majoritatea oamenilor cred că dorm mai uşor datorită confortului sporit oferit de aerul condiţionat. Singurul mod în care un aparat de aer condiţionat va interfera într-adevăr cu calitatea somnului nostru este dacă temperatura este setată la un nivel nepotrivit sau dacă sistemul de aer condiţionat face prea mult zgomot.

Mit: Aparatele de aer condiţionat doar răcesc aerul

Se crede că aerul condiţionat doar răceşte aerul, însă trebuie să ştiţi că acesta elimină, în acelaşi timp, şi excesul de umiditate. Unele unităţi de aer condiţionat au o funcţie de dezumidificare care este excelentă pentru zilele caniculare.

Mit: Trecerea la un aparat de aer condiţionat mai mare oferă rezultate mai bune

Un aparat de aer condiţionat mare este ca o maşină cu un motor mare. Un A/C care are dimensiunea corectă pentru casa ta este ca o maşină cu care consumă puţin. Ambele maşini vă vor duce din punctul A în punctul B, dar maşina mai mare foloseşte, în mod automat, şi mai mult gaz.

Unităţile de aer condiţionat sunt concepute pentru a ventila aerul din întreaga casă la un ritm specific. Când utilizaţi un A/C prea mare pentru casa voastră, chiar şi unul cu cel mai mare grad de eficienţă, unitatea nu va şti că spaţiul este mai mic. În schimb, va ventila şi va răci aerul ca şi cum aţi avea o casă mai mare, consumând mai multă energie pentru a produce aceleaşi rezultate precum o unitate care are dimensiunea corespunzătoare.

Mit: Scăderea temperaturii termostatului răceşte casa mai repede

Aparatele de aer condiţionat funcţionează într-un ritm constant pentru a atinge temperatura setată. Scăderea temperaturii termostatului la minim nu vă va răci mai repede casa; va răci fix la aceeaşi viteză, dar va risipi mai multă energie.

Mit: Aerul condiţionat păstrează o cameră mai răcoroasă

De fapt, aerul condiţionat face ca tu să te simţi mai confortabil, ca urmare a faptului că simţi aerul rece pe piele. În realitate, camera va fi tot la fel de călduroasă, iar acest lucru se poate observa imediat cum se opreşte aerul condiţionat.

Mit: Oprirea aerului condiţionat atunci când nu sunteţi acasă economiseşte energie

Acest lucru este valabil numai dacă intenţionaţi să îl lăsaţi pe o perioadă îndelungată. Când opriţi A / C înainte de a merge la serviciu într-o zi caldă de vară şi îl porniţi la întoarcere, trebuie să muncească mai mult pentru a vă răcori casa.

O modalitate mai bună de a economisi energie este să setaţi termostatul la o temperatură cu câteva grade mai sus decât temperatura la care vă simţiţi confortabil. Termostatele programabile fac acest lucru simplu permiţându-vă să indicaţi ora la care plecaţi şi timpul de întoarcere. Termostatul ridică automat temperatura la plecare şi o coboară chiar înainte de a ajunge acasă, astfel încât să vă simţiţi confortabil în momentul în care intraţi pe uşă şi totodată să economisiţi energie.

Mit: Filtrele de aer nu contează

Filtrul de aer sunt precum o sită care lasă aerul să circule, în timp ce captează murdăria, praful şi alte particule. Atunci când o unitate de aer condiţionat are un filtru de aer curat, aerul este atras fără efort. Pe măsură ce filtrul acumulează resturi, unitatea lucrează mai mult pentru a atrage aerul curat şi a menţine casa răcoroasă. Schimbarea filtrului de câte ori recomandă producătorul reduce energia pierdută cu până la 10%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân