Cum putem ameliora simptomele menopauzei

  • Publicat:
Cum putem ameliora simptomele menopauzei
Sursa foto: Shutterstock

Bufeuri, schimbări de dispoziție, insomnie, piele uscată și tulburări de concentrare? Toate aceste simptome, dar nu numai, le pot da bătăi de cap femeilor la perimenopauză și menopauză, când nivelul de estrogen și cel de progesteron scad.

După vârsta de 45 de ani, toate femeile încep să resimtă tot felul de manifestări, într-o mai mică sau mai mare măsură, care survin pe fondul acestor modificări hormonale absolut firești.

Dar nu trebuie să iei nicio pauză la menopauză din cauza lor, pentru că există soluții care te pot ajuta să faci față cu brio acestor provocări.

Trecem în revistă cele mai eficiente metode prin care poți ameliora simptomele menopauzei.

Remedii pentru bufeuri la menopauză

Bufeurile sunt acele valuri de căldură intensă resimțite la perimenopauză și menopauză, indiferent de temperatura ambientală, care apar din cauza scăderii producției de estrogen.

Pentru a suplini acest deficit hormonal, încearcă să consumi mai multe alimente bogate în fitoestrogeni, cum ar fi soia, tofu, tempeh.

Exercițiile fizice zilnice – minimum 20 de minute – și acupunctura pot fi, de asemenea, utile în prevenirea acestor episoade de bufeuri, la fel și unele suplimente, dar cere neapărat sfatul medicului înainte de a ți le administra, pentru că unele pot interacționa cu anumite medicamente!

Totodată, limitează consumul de băuturi alcoolice și de alimente picante, ține mereu aproape o sticlă cu apă și poartă haine subțiri, din materiale vaporoase.

Cum scapi de durerile de sâni la menopauză

Sensibilitatea sânilor la menopauză poate fi ameliorată prin masajul blând cu ulei de coacăz negru, de primulă sau de luminița nopții. Acestea pot fi utile în ameliorarea inflamației și durerii la nivelul sânilor în această perioadă delicată.

De asemenea, este important să limitezi consumul de cafeină (cafea, ceai negru, ciocolată sucuri), în special în perioadele dureroase.

Nu lăsa uscăciunea vaginală să îți afecteze viața intimă

Modificările hormonale de la perimenopauză și menopauză pot avea un impact și asupra vieții tale intime. Multe femei se confruntă cu uscăciune vaginală și scăderea libidoului în această  perioadă.

Uscăciunea, mâncărimea, arsura, durerea și disconfortul în zona genitală sunt cele mai frecvente semne ale uscăciunii vaginale, care pot avea un impact negativ atât asupra calității vieții femeilor, cât și asupra vieții de cuplu, deoarece contactul sexual devine dureros și, în consecință, începe să fie evitat.

Din fericire, există soluții! Întreabă-ți medicul ce produse poți folosi pentru a ameliora aceste simptome. Sunt disponibile tot felul de creme sau ovule vaginale care hidratează  mucoasa vaginală și previn sau combat iritațiile și inflamațiile cauzate de uscăciune.

Soluții pentru incontinența urinară

Multe femei se confruntă cu slăbiciunea vezicii urinare la menopauză, ca urmare a nivelului redus de estrogen, care afectează mușchii abdominali. În consecință, pot apărea scurgeri urinare în cele mai nepotrivite momente.

Această neplăcere poate fi gestionată cu succes cu ajutorul exercițiilor Kegel, care „antrenează” planșeul pelvian și reduc riscul de incontinență urinară.

De asemenea, e important să fie evitate băuturile alcoolice și cele care conțin cafeină, precum și alimentele iuți, deoarece pot stimula vezica urinară.

Remedii pentru nervozitate, lipsă de concentrare, tulburări de memorie, insomnie

Schimbările de dispoziție la menopauză sunt la ordinea zilei. De la iritabilitate, lipsă de concentrare, pierderi temporare de memorie, tristețe sau chiar depresie, mare parte dintre femei se confruntă cu astfel de manifestări cauzate atât de declinul estrogenului, cât și de înaintarea în vârstă și provocările asociate acesteia.

Exercițiile fizice zilnice, odihna, dieta sănătoasă sunt soluții simple, dar extrem de eficiente care pot ține la distanță aceste probleme.

De asemenea, pentru îmbunătățirea stării de spirit pot fi utile diverse ceaiuri sau suplimente pe care medicul ți le poate recomanda.

Cum să îți îngrijești pielea la menopauză

Scăderea nivelului de estrogen și progesteron și sporirea producției de cortizol odată cu înaintarea în vârstă pot avea impact și asupra calității pielii. Aceasta începe să se lase, devine ternă, lipsită de elasticitate și de strălucire.

Nu trebuie să lași garda jos și să te resemnezi, ci să iei atitudine când vezi astfel de semne.

Gama de produse dermatocosmetice Vichy Neovadiol te ajută să previi și să combați semnele pe care menopauza ar vrea să ți le lase pe piele: uscăciune, subțiere, lipsă de fermitate și luminozitate.

Datorită celor 3 ingrediente active din compoziție – hepes, hedionă și glicerină – și a concentrației ridicate de proxylane, Vichy Neovadiol acționează eficient asupra semnelor menopauzei. Astfel, pielea este redensificată și hidratată în profunzime, volumele sunt redefinite iar tenul își recapătă luminozitatea.

Află mai multe pe https://www.vichy.ro/vichy-mag/Nicio-Pauza-la-Menopauza/vmag75699.aspx

Acest articol face parte din campania „Nicio pauză la menopauză”, la inițiativa VICHY. Ești stăpână pe lucrurile bune din viața ta. De ce ai lăsa menopauza să preia controlul acum?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân