Călcâie crăpate – 3 cauze la care nu te-ai gândi

Vara nu se dă doar ”examenul” la siluetă în costum de baie ci se dă „examen” și la aspectul călcâielor. Uneori însă nu este vorba despre neglijență.
  • Publicat:
Călcâie crăpate - 3 cauze la care nu te-ai gândi
Foto Shutterstock

Asociate frecvent cu neîngrijirea, călcâiele crăpate au diverse cauze: de la încălțăminte tip sandale cu talpă joasă sau șlapi, la mers pe jos îndelungat, muncă în grădini, nefolosirea unei creme hidratante pentru călcâie, dar și boli ce afectează serios sănătatea.

Ai kilograme în plus? Nu îngrijești cu creme grase zona călcâielor? Folosești prea des piatra ponce sau alte metode abrazive? Mergi mult pe jos? Majoritatea încălțămintei are talpă joasă? Porți șosete din fibre sintetice? Porți șosete rar? Faci băi fierbinți des? Stai cu picioarele în apă rece des? Când ai verificat ultima oară glicemia? Ai suficiente grăsimi sănătoase în alimentație cum sunt cele Omega 3 și Omega 6? Răspunsurile la aceste întrebări pot fi cauzele pentru care călcâiele se crapă. De asemenea, trebuie să știți că călcâiele crăpate pot deveni chiar dureroase și chiar se pot infecta.

Ai kilograme în plus?

În cele mai multe cazuri, călcâiele crăpate pot avea cauze mecanice iar persoanele care se confruntă cu asta pot avea kilograme în plus. De ce? Presiunea la care este supusă pielea nehidratată se crapă. De asemenea, călcâiele crăpate se întâlnesc și la persoanele care suferă de obezitate.

Ai diabet? O cauză a călcâielor crăpate

O altă situație în care pot apărea călcâie crăpate – diabetul zaharat. Din cauza glicemiei crescute, se instalează deshidratarea organismului, inclusiv la nivelul pielii. Așadar, persoanele care suferă de diabet trebuie să acorde o îngrijire specială picioarelor, să aleagă tipul de încălțăminte potrivit și să hidrateze din interior și exterior pielea.

Porți slapi sau sandale des?

Cu cât pielea picioarelor este mai aproape de sol și mai  neacoperită (fără dresuri, fără șosete) cu atât riscul de a avea călcâie crăpate este mai mare. Dacă știm că vom merge multe ore pe jos, putem opta pentru încălțăminte care acoperă călcăiele și astfel pielea rămâne mai hidratată. Aplicarea unei creme grase ajută la păstrarea nivelului lipidic optim al pielii călcâielor, dar și eliminarea blândă a stratului de ”piele moartă”. Bureții speciali, pile sau chiar piatra ponce fac minuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân