Cum îți afectează hormonii pielea în diferite etape ale vieții

Pielea ta suferă modifică în funcție de etapele prin care treci de-a lungul vieții tale. Descoperă cum aceste etape ale vieții tale pot influența aspectul tenului tău din cauza schimbărilor hormonale prin care treci!
  • Publicat:
Cum îți afectează hormonii pielea în diferite etape ale vieții
Cum îți afectează hormonii pielea în diferite etape cheie ale vieții Sursa foto: Shutterstock

S-ar putea să crezi că hormonii îți afectează pielea doar în timpul adolescenței, dar acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Hormonii pot cauza o serie de probleme ale pielii de-a lungul vieții și pot afecta atât bărbații, cât și femeile în moduri diferite.  

Pe măsură ce înaintezi în vârstă și treci prin diferitele etape ale vieții, nivelurile tale hormonale se schimbă. Un indicator evident și vizibil al fluctuațiilor hormonale este aspectul pielii.

Descoperă cele 4 etape hormonale cheie ale vieții și efectul lor asupra țesutului pielii!

1. Pielea ta în adolescență

Hormonii sexuali sunt de obicei mai sporadici în timpul adolescenței. Pe măsură ce corpul începe să se pregătească pentru vârsta adultă, experimentează multe schimbări. În timp ce pielea mai tânără tinde să fie foarte elastică și mai rezistentă la daune, hormonii și alți factori pot provoca erupții pe suprafața pielii. Acest lucru este adesea cauzat de creșterea estrogenului, testosteronului și progesteronului, care determină glandele sebacee să producă în exces sebum, ducând la acnee. Anumite alegeri ale stilului de viață pot agrava condiția, cum ar fi o dietă bogată în zahăr.

2. Pielea ta în timpul sarcinii

Odată ce un adolescent ajunge la vârsta adultă, futunile hormonale tind să se calmeze, rezultând o piele mai curată. Cu toate acestea, femeile care rămân însărcinate se confruntă adesea cu o gamă largă de probleme ale pielii din cauza modificărilor hormonale care apar în timpul sarcinii. Multe femei experimentează modificări ale pigmentării pielii, inclusiv zone întunecate ale pielii de pe față cunoscute sub numele de melasma. La unele femei, acneea este provocată de sarcină. Din fericire, cele mai multe probleme ale pielii care decurg din sarcină dispar treptat odată cu nașterea copilului.

3. Pielea ta în perioada perimenopauzei

Perimenopauza se referă la perioada de dinaintea menopauzei, când ovarele unei femei încep treptat să producă mai puțin estrogen. Problemele pielii în perioada perimenopauză includ o creștere a rozaceei și îmbătrânirea generală a pielii (lipsa de elasticitate, slăbiciune și modificări de volum).

4. Pielea ta în timpul menopauzei

În timp ce unele persoane experimentează modificări hormonale de-a lungul vieții lor adulte din cauza diferitelor probleme de sănătate, anumitor medicamente și a altor factori, majoritatea adulților prezintă o piele destul de curată și lipsită de imperfecțiuni. Cu toate acestea, acest lucru se poate schimba odată ce o femeie ajunge la menopauză. Majoritatea femeilor ajung la menopauză între 45 și 55 de ani. Odată cu menopauza, femeile pot avea o serie de probleme ale pielii, cum ar fi subțierea pielii, ridurile și uscăciune. Unele femei pot observa, de asemenea, că pielea lor nu se mai vindecă la fel de repede ca înainte.

Surse: cutislaserclinics.com, drzenovia.com, helloclue.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”