Celulita: alimente şi soluţii

Celulita reprezintă o problemă cu care se confruntă foarte multe femei. Dieta şi mişcarea pot fi soluţii, dar şi terapiile corporale. Iată cum scapi de celulită!
  • Publicat:
Celulita: alimente şi soluţii

Celulita, bat-o vina, este personaj principal printre preocupările feminine. Celulita apare atunci când depozitele de grăsime străbat ţesutul conjunctiv sub piele şi afectează de obicei fesele şi coapsele, dar poate apărea şi în alte zone. Intre 80 si 90% dintre femei vor experimenta celulita de-a lungul vieţii. Există numeroase tratamente disponibile, dar efectul este , din păcate, doar temporar. O dietă scăzută în grăsimi, renunţarea la fumat şi un stil de viaţă activ pot ajuta la reducerea incidenţei celulitei.

Celulita poate afecta atât bărbaţii cât şi femeile, dar este mai frecventă în rândul femeilor, ca urmare a constituţei acestora şi datorită faptului că grăsimea şi muşchii sunt distribuite diferit.

Celulita: grade de gravitate

Scala de gravitate a celulitei, publicată în 2009, clasifică celulita în trei posibile grade:

• Gradul 1 sau uşor: există un aspect de „coajă de portocală”
• Gradul 2 sau moderat: Există între cinci şi nouă depresiuni cu adâncimi medii
• Grad 3 sau sever: Există un aspect cu 10 sau mai multe depresiuni adânci, iar pielea este afectată sever

Celulita: cauze

Cauza exactă a celulitei este necunoscută, dar pare a fi rezultatul unei interacţiuni dintre ţesutul conjunctiv şi stratul de grăsime, ambele aflate sub piele. La femei, celulele grase şi ţesutul conjunctiv din acest strat sunt dispuse vertical. În cazul în care celulele grase devin proeminente în stratul de piele, apare aspectul celulitei.

La bărbaţi, ţesutul are o structură în zig-zag, lucru care poate explica de ce este mai puţin probabil ca aceştia să aibă celulită.

Celulita: factorii hormonali şi vârsta

Hormonii joacă probabil un rol important în dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni şi prolactina fac parte din procesul de producere a celulitei. O teorie comună constă în faptul că pe măsură ce estrogenul scade la femei, în apropierea menopauzei, fluxul sanguin către ţesutul conjunctiv sub piele scade şi el la rândul său. Circulaţia redusă înseamnă mai puţin oxigen în zonă, ceea ce în ultimă instanţă va duce la o producţie scăzută de colagen. Celulele de grăsime se măresc de asemenea odată cu scăderea nivelurilor de estrogen şi toţi aceşti factori se combină pentru a face depozitele de grăsime mai vizibile.

Vârsta determină de asemenea şi elasticitatea pielii, făcând-o în timp mai subţire, lucru care creşte şansa de a dezvolta celulita.

Celulita: factori genetici

Anumite gene sunt necesare pentru dezvoltarea celulitei. Factorii genetici pot fi legaţi de viteza de metabolizare a persoanei, de distribuţia grăsimii sub piele, de etnie şi de nivelul circulaţiei sanguine. Acestea pot afecta şansa dezvoltării celulitei.

Celulita: factorii de natură alimentară şi stilul de viaţă

Celulita nu este cauzată de „toxine”, deşi un stil de viaţă sănătos poate ajuta la reducerea riscului de apariţie. Persoanele care mănâncă prea multe grăsimi, carbohidraţi, sare şi prea puţine fibre ar putea avea cantităţi mai mari de celulită. De asemenea, poate fi mai frecventă în rândul fumătorilor şi persoanelor sedentare. Purtarea lenjeriei de corp cu elasticitate strânsă pe fese poate limita fluxul sanguin, ceea ce poate contribui la formarea celulitei.

Celulita este mai frecventă la persoanele care au exces de grăsime, dar se poate întâlni adesea şi în cazul persoanelor suple sau cu o greutate optimă. Este mai probabil să apară după vârsta de 25 de ani, dar poate afecta şi tinerii, inclusiv adolescenţii.

Celulita: modalităţi de atenuare şi tratament

Mai multe terapii au fost sugerate pentru înlăturarea celulitei, dar niciuna nu a fost confirmată încă de cercetarea ştiinţifică.

Academia Americana de Dermatologie (AAD) a revizuit o serie de tehnici care pot avea succes în reducerea aspectului celulitei prin ruperea benzilor de tesut conjunctiv sub suprafaţa pielii.

Terapia cu unde acustice utilizează un dispozitiv portabil pentru transmiterea undelor sonore. Poate ameliora aspectul celulitei, dar e nevoie de mai multe sesiuni.

Tratamentul cu laser poate îmbunătăţi aspectul celulitei pentru un an sau chiar mai mult. Datorită laserului, creşte producţia de colagen, se regenerează pielea şi aspectul celulitei se reduce simţitor.
Carboxyterapia implică introducerea gazului de dioxid de carbon sub piele. Din păcate, efectele secundare includ vânătăi şi disconfort după procedură, dar în unele cazuri celulita se diminuează considerabil.

Endermologia implică un masaj profund, cu un dispozitiv de tip vacuum, care „aspiră” pielea. Specialiştii l-au aprobat ca fiind un tratament sigur, dar există puţine dovezi că acesta funcţionează cu adevărat.

Radioterapia vizează reducerea celulitei prin încălzirea acesteia, dar orice rezultat este pe termen scurt.

Liposucţia asistată de laser elimină cantităţi mici de grăsime, dar acest lucru poate face, în anumite cazuri, să înrăutăţească aspectul celulitei. Cercetările nu au demonstrat încă funcţionalitatea sa în reducerea celulitei.

Celulita: soluţii alternative

Terapiile alternative sau suplimentare includ cafeina, extractul de seminţe de struguri sau gingko biloba. Aceşti agenţi au fost aplicaţi local, oral şi prin injectare, dar niciuna dintre ele nu s-a dovedit a fi cu adevărat eficientă.


Cafeina deshidratează celulele, făcându-le mai puţin vizibile. Acest tratament trebuie aplicat zilnic. Poate fi utilizată ca atare, printr-un scrub în timpul duşului sau prin intermediul cremelor.

Retinolul poate reduce aspectul celulitei prin regenerarea şi, astfel, îngroşarea pielii. Este nevoie de cel puţin 6 luni de utilizare pentru a vedea rezultatele. Este important să te testezi, deoarece unii oameni au prezentat efecte adverse, cum ar fi palpitaţii.


Unii oameni poartă îmbrăcăminte de compresie pentru a reduce aspectul celulitei. Aceste articole de îmbrăcăminte încearcă să comprime arterele şi să crească fluxul sanguin şi limfatic pentru a reduce celulita vizibilă.

Dieta nu elimină celulita, deoarece nu afectează structura ţesutului conjunctiv. Cu toate acestea, reducerea consumului de grăsimi va însemna mai puţină grăsime care să împingă ţesuturile. O dietă sănătoasă, echilibrată şi exerciţiul fizic pot, prin urmare, să reducă apariţia şi aspectul celulitei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Rodii: beneficii pentru piele şi păr
Rodii: beneficii pentru piele şi păr
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”