Retinol (Vitamina A)

Vitamină liposolubilă indispensabilă funcţiei văzului (îndeosebi vederii crepusculare),creşterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi, diferenţierii ţesuturilor

Este prezenta in ficat, ouă, peşte gras, lapte integral şi produse lactate nedegresate (unt, smântână)  fructele şi legumele verzi,lămâi, grepfruturi, mango, portocale, morcovi (conţin carotenoide, care se transformă parţial în vitamina A în organism). Vitamina A se poate oxida în aer şi la lumină,este sensibilă la prelucrarea termică a alimentelor.

Carenţa este data regim alimentar precar sau de anomalii digestive ea constituie principala cauză de cecitate la copil. Printre primele simptome este hemeralopia (scăderea acuităţii vizuale în penumbră), care poate fi asociată cu o uscăciune oculară (xeroftalmie) şi cutanată.

Retinolul sau Vitamină A este indicată în carenţa corespunzătoare , în caz de acnee, de psoriazis sau de ihtioză (boala cutanată cronică ce este caracterizată printr-o piele, uscată, groasă, aspră la pipăit).

Hipervitaminoză  sunt toxice, intoxicaţia acută se manifestă prin dureri de cap,  somnolenţă, prin tulburări cutanate. Intoxicaţie cronică, ce survine după mai multe luni, chiar după ani, de supraconsum, provoacă greţuri, tulburări cutanate (descuamare), ciroză, dureri,  la copii duc la anomalii osoase responsabile de o întârziere a creşterii.  Hipervitaminoză la femeia gravidă, poate duce la malformaţii ale fătului, îndeosebi ale sistemului său nervos.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.