Căderea părului la menopauză: cauze și soluții

  • Publicat:
Căderea părului la menopauză: cauze și soluții

Căderea părului la menopauză este adesea o consecință a dezechilibrelor hormonale din această perioadă delicată în viața oricărei femei. Scăderea nivelului de estrogen și progesteron duce la o încetinire a procesului de regenerare și firul de păr se subțiază, fiind mai predispus la cădere.

Pe lângă aspectele hormonale, căderea părului la menopauză poate surveni și din cauza stresului crescut, a anumitor afecțiuni sau deficite nutriționale.

În mod normal pierdem în jur de 50-100 de fire de păr zilnic, însă instalarea menopauzei poate determina pierderea unui volum mai mare, drept urmare apare aspectul de păr rărit.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci, dacă te îngrijorează căderea excesivă a părului la menopauză, este să mergi la medicul dermatolog! El va examina părul și scalpul cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, metodă nedureroasă numită tricoscopie. Practic, medicul folosește o lupă specială care ajută la stabilirea cauzei căderii părului.

De ce cade părul la menopauză?

Menopauza vine cu o serie de modificări hormonale complexe în organism. Lipsa elasticităţii pielii, căderea excesivă a părului, instabilitatea emoțională sunt câteva dintre manifestările directe ale menopauzei.

Poate cea mai păcătoasă dintre manifestări este legată de pierderea părului.

Studiile arată că dezechilibrele hormonale reprezintă principala cauză a căderii părului la menopauză. Acest lucru se întâmplă deoarece scade nivelul de estrogen și progesteron, doi hormoni care ajută la regenerarea părului și la menținerea rezistenței acestuia.

Pe de altă parte, la menopauză sporește producția de androgeni, hormoni masculini care subțiază firul, încetinesc procesul de creștere a părului și favorizează pierderea acestuia. Tot din cauza androgenilor în exces este posibil ca femeile să sesizeze apariția unui puf pe față sau a firelor de păr crescute pe bărbie.

Cu toate acestea, există și alte posibile explicații ale căderii părului la menopauză.

Spre exemplu, stresul, psoriazisul, dermatita seboreică, anumite medicamente, afecțiunile tiroidei pot fi factori declanșatori ai căderii părului. La fel și anumite deficite nutriționale, folosirea în exces de produse de styling (fixativ, spumă, ceară, placă de întins părul, ondulator etc.) sau decolorarea ori vopsirea repetate.

Așadar, există multe cauze posibile ale căderii părului la femei, dar, din fericire, și soluții pentru această problemă. Important este să ne adresăm unui specialist pentru depistarea corectă a cauzei și recomandarea celui mai eficient tratament personalizat.

Cum tratezi căderea părului la menopauză?

Odată știute cauzele, putem găsi mai ușor un tratament împotriva căderea părului, în special la menopauză.

Iată ce poți face pentru a reduce numărul de fire de păr căzute:

  • controale regulate la medic și respectarea tratamentului prescris
  • alimentația bogată în substanțe nutritive (vitamine, minerale, proteine, carbohidrați complecși, acizi grași Omega 3)
  • mișcarea zilnică – sportul pune sângele în mișcare, inclusiv la nivelul scalpului
  • hidratarea – bea cel puțin 2 litri de apă zilnic
  • evitarea folosirii excesive de produse de styling și a evenimentelor stresante

Pe lângă toate aceste măsuri, este bine de știut că există și soluții clinice care și-au demonstrat eficacitatea împotriva căderii părului.

Un astfel de exemplu este tratamentul Aminexil Clinical 5 din gama Dercos by Vichy.

Datorită unei combinații de 5 ingrediente active – vitaminele PP/B6, SP94, arginină, octeină și apă vulcanică Vichy –, fiolele Aminexil ajută la reechilibrarea microbiomului scalpului, încetinesc fenomenul de cădere a părului indiferent de cauze și ajută la revitalizarea și întărirea podoabei capilare în doar 3 săptămâni.

În completarea acestui tratament poate fi folosit șamponul energizant anti-cădere a părului cu Aminexil din gama Dercos Technique by Vichy.

Având la bază același complex de substanțe benefice Aminexil 5, șamponul complementar previne rigidizarea tecii de colagen din jurul bulbului firului de păr și reancorarea rădăcinilor în scalp, conferă revitalizare și volum firelor de păr, eficacitate demonstrată clinic împotriva căderii părului după 6 săptămâni de utilizare.

În plus, are un parfum revigorant și este indicat inclusiv persoanelor cu scalp sensibil (mâncărime, senzație de arsură sau înțepătură), deoarece are la bază formule hipoalergenice testate clinic sub control dermatologic.

Brandul Dercos de la Vichy este specializat în sănătatea scalpului și a părului, iar gama de produse are la bază formule care respectă microbiomul scalpului și conțin ingrediente active cu eficacitate ridicată pentru problema pe care o adresează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân