Acneea și suferința emoțională. Eduard Andrei Vasile: „Te simți anulat, te simți urât, ești convins că nu se va uita nimeni la tine”

  • Publicat:
Acneea și suferința emoțională. Eduard Andrei Vasile: „Te simți anulat, te simți urât, ești convins că nu se va uita nimeni la tine”

Știm cu toții ce este acneea. Știm cu toții că nu ne afectează doar fizic, sau foarte tare fizic, cât emoțional și social. Acneea face parte din cele mai distructive boli pe plan psihic. Firește, sunt cazuri și cazuri, dar suntem mulți cei care am rămas cu semne pe viață.

Printre ei se numără și Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală, specialist în relații de cuplu și familie, profesor, pe care îl găsiți pe Instagram @profukool.

Mai jos, el ne povestește experiența sa traumatizantă cu acneea și obiceiurile care l-au ajutat să scape de această problemă.

Acneea scade stima de sine

Și nu doar că o reduce, ba chiar de multe ori o anulează. Eu am suferit de acnee severă pe spate la vârsta de 17 ani. Nu am ieșit timp de doi ani din casă la plajă sau la piscină.

Am încercat toate cremele posibile și imposibile. Te simți anulat, te simți urât, ești convins că nu se va uita nimeni la tine.

Cam asta face acneea din tine: o umbră.

Nu știam cine sunt, dacă voi scăpa vreodată de aceste „bube”, altele făceau suprainfecție, era un coșmar.

Încet-încet, acest aspect devine principala ta grijă, te privează de societate, de bucurii, de încredere.

Ești un geniu? Nici nu mai contează, ai acnee.

Trist, dureros, dar… simțit de multă lume.

Putem face ceva!

Avem mulți doctori dermatologi buni, însă sunt convins că mulți recomandă creme pentru care au semnat contracte bune.

E cam pe ghicite și încercate cu acneea, ca și la psihiatrie.

Nu poate ști niciun medic din prima ce cremă vei tolera sau care va avea eficiență în cazul tău.

Se râde mult pe seama acneei

Cele mai multe persoane care suferă de acnee juvenilă sau acneea adulților sunt subiecții celor care fac glume proaste, răutăcioase, care provoacă și mai multe bube celor în suferință.

Știm, vedem cu toții că avem ceva pe față, pe gât, pe decolteu. Nu e nevoie să ne amintească cineva, doar avem oglinzi.

Cum practicăm ca sport național bullyingul și body shamingul, da, aici e o problemă.

Ce a funcționat la mine

Așa cum am spus mai sus, m-am luptat cu acneea juvenilă, apoi cu acneea adulților (la 26 de ani).

Nu am fost la medicul dermatolog, ceea ce nu vă sfătuiesc și pe voi.

Am făcut „pe barba mea” ce am crezut că e mai bine și am descoperit o cremă pe bază de peroxid de benzoil. Nu pot scrie nici numele și nici nu încurajez să facă cineva ce am făcut eu.

Cauzele acneei sunt multiple, de la alimentație și până la dereglări hormonale.

Există însă câteva obiceiuri pe care mi le-am format și care au contribuit la vindecarea acneei:

1. Fața de pernă schimbată la 2-3 zile. În acele nopți, am întors perna și am dormit alternativ pe fiecare parte.

2. Dimineața și seara, curățare cu un gel sau loțiune micelară. Vă sfătuiesc să vă clătiți cu apă după ce folosiți agenți de curățare, chiar dacă scrie mare pe ele „fără clătire”.

3. Am redus zahărul și lactatele. Deși nu există stabilită o legătură foarte clară între alimente și acnee, pe mine m-a ajutat să-mi schimb puțin dieta.

4. Cremă hidratantă dedicată tenului acneic. De multe ori credem că avem acnee pentru că avem tenul prea gras, unde să mai intre și crema? Eh, de cele mai multe ori acneea pornește de la un ten uscat. Mai ales dacă facem și tratamente.

5. Tratamentul cu oxigen hiperbaric. Se găsește în diferite saloane și îl recomand cu căldură.

Îmi e aproape imposibil să spun cuiva „nu pune la suflet!”. Nu ai cum să nu pui la suflet. Dar poți să te raportezi la conștiința ta și să îi înțelegi pe cei care fac remarci negative. Lor nu le e bine și își varsă frustrarea folosindu-se de subiecte sensibile.

Acneea este o luptă mai mult interioară decât exterioară. Nu faceți haz pe seama nimănui care se luptă cu propriul corp și propria minte!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân