5 necunoscute ale mătreţii

Din fericire, oamenii de ştiinţă fac progrese semnificative în acest domeniu şi ne sugerează că folosirea zilnică a unui şampon pe bază de zinc pirition, ingredient care poate fi uşor identificat la simpla citire a ingredientelor de pe eticheta produsului, poate duce la eliminarea sigură a mătreţii şi previne reapariţia acesteia. Acum, că ştim ce avem de făcut pentru a scăpa de această grijă, trebuie să aflăm şi cauzele care duc la apariţia mătreţii şi diferitele probleme care pot apărea odată cu aceasta. Iată cele 5 necunoscute ale mătreţii:
  • Publicat:
5 necunoscute ale mătreţii

Vara se instalează simţitor odată cu temperaturile din ce în ce mai mari, iar corpul se dezgoleşte văzând cu ochii, înmcepând cu jacheta care atârnă acum pe umeraş, blugii groşi sunt înlocuiţi de rochiţe vaporoase iar căciuliţele care cândva îţi acopereau părul şi…mătreaţa sunt acum uitate într-un colţ îndepărtat al şifonierului. Ce te faci totuşi cu jenanta problemă numită mătreaţă, acum că nu mai ai scuza că ai fulgi de nea în păr?
 

Din fericire, oamenii de ştiinţă fac progrese semnificative în acest domeniu şi ne sugerează că folosirea zilnică a unui şampon pe bază de  zinc pirition, ingredient care poate fi uşor identificat la simpla citire a ingredientelor de pe eticheta produsului, poate duce la eliminarea sigură a mătreţii şi previne reapariţia acesteia.
 

Acum, că ştim ce avem de făcut pentru a scăpa de această grijă, trebuie să aflăm şi cauzele care duc la apariţia mătreţii şi diferitele probleme care pot apărea odată cu aceasta. Iată cele 5 necunoscute ale mătreţii:
 

1. Mătreaţa este cauzată de o…ciupercă numită Malassezia, care se hrăneşte cu grăsimile secretate de foliculii de păr şi care, din cauze încă necunoscute ştiinţei, tinde să se înmulţească uneori necontrolat, ceea ce duce la apariţia mătreţii, contrar credinţei populare conform căreia mătreaţa ar apărea ca urmare a pielii uscate de la nivelul scalpului.

2. Mătreaţa poate favoriza căderea părului prin împiedicarea regenerării firului de păr şi prin apariţia celulelor imunitare care pot slăbi rădăcina, însă este un proces normal, susţin unii experţi. Odată ce sistemul imunitar va ataca ciuperca de la nivelul scalpului, aceasta va dispărea iar părul va străluci de sănătate.

3. Mătreaţa este mai vizibilă în sezonul rece din cauza imposibilităţii scalpului de a-şi menţine pH-ul normal, făcându-l astfel mai vulnerabil la infecţii şi iritaţii. Dacă aveţi o predispoziţie spre mătreaţă, este indicat să nu întrerupeţi tratamentul cu şamponul antimătreaţă, indiferent că este vară sau iarnă sau dacă vi se pare că aţi scăpat, deşi temporar, de mătreaţă.

4. Mătreaţa şi scărpinatul pot ascunde psoriazisul – deseori se pot pot observa mici porţiuni de scalp foarte uscate şi inflamate iar mătreaţa nu dispare nici măcar la 2 luni după utilizarea şamponului special. În aceste cazuri este indicat să consultaţ un dermatolog pentru că mătreaţa poate fi de fapt un simptom al psoriazisului, una dintre cele mai frecvente boli de piele, caracterizată prin apariţia unor pete roşii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii.

5. Mătreaţa se poate agrava dacă suntem stresaţi, ceea ce este perfect adevărat. Este demonstrat ştiinţific faptul că peste 50% dintre afecţiunile cutanate sunt asociate cu stresul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân