5 mituri despre riduri și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre riduri și adevărul din spatele lor

În fiecare zi, vedem reclame pentru creme și tratamente noi care promit să netezească liniile fine și ridurile. Există o mulțime de opțiuni, dar și multe informații eronate. Înainte de a-ți cheltui banii pe produse care pretind a fi miraculoase, iată cele mai comune mituri despre îmbătrânirea pielii și adevărul din spatele lor:

Mit #1 Somnul cauzează apariția ridurilor

Poate ai auzit că dormitul pe spate te ajută să eviți ridurile, dar studiile sunt neconcludente și, deoarece ne schimbăm poziția în pat de 16 până la 20 de ori într-o noapte obișnuită, este greu să stai mereu pe spate. Ceea ce știm este că un somn odihnitor poate preveni apariția ridurilor. Pielea noastră trece într-un mod de vindecare în timpul somnului – organismul stimulează producția de colagen, secretă hormoni de creștere care îngroașă pielea și crește fluxul de sânge către epidermă pentru o regenerare celulară mai rapidă. Nu există nicio injecție, laser sau produs care să poată face ceea ce face somnul. Așadar, acordă prioritate somnului de frumusețe, iar pielea ta va arăta în cea mai bună formă a sa.

Mit #2 Ridurile se moștenesc genetic

Genetica joacă doar un rol minor în apariția ridurilor, alți factori – în special expunerea la soare și fumatul – împiedică producția de colagen și elastină și au un impact semnificativ asupra modului în care fața ta îmbătrânește. Razele UV sunt responsabile pentru până la 80% din deteriorarea solară care ne îmbătrânește. Etnicitatea ta joacă și ea un rol. Caucazienii sunt mult mai predispuși să prezinte semne de îmbătrânire timpurie, în timp ce femeile asiatice, aborigene, africane și hispanice pot să nu dezvolte riduri cu până la zece ani mai târziu. Dar chiar și dacă ai un ten mai închis, cu mai multă melanină, care protejează împotriva razelor UV, tot ai nevoie de cremă de protecție solară.

Mit #3 Hidratarea frecventă previne apariția ridurilor

Hidratarea face ca pielea să arate și să se simtă mai moale, dar nu este nici pe departe suficientă pentru prevenirea ridurilor. Singura soluție eficientă este aplicare cremei de protecție solară devreme și des. Studiile arată că SPF-ul poate permite pielii să se repare singură și să prevină deteriorarea viitoare. În plus față de crema de protecție solară zilnică, asigură-te că folosești și un ser antioxidant – resveratrol, retinol și vitaminele C și E sunt toate eficiente pentru a te proteja împotriva daunelor cauzate de soare. Și alimentația joacă un rol important când vine vorba despre riduri. Murele, ceaiul verde și alimentele bogate în luteină, cum ar fi broccoli, gălbenușurile de ou și legumele cu frunze verzi pot fi, de asemenea, benefice.

Mit #4 Tratamentele injectabile sunt singura soluție reală

Nici vorbă! Există multe tratamente din care poți alege. Puține ingrediente au un efect mai bun în ștergerea ridurilor decât retinolul, o formă topică de vitamina A care stimulează producerea de colagen pentru netezirea ridurilor. Peptidele sunt similare cu retinolii, dar nu sunt la fel de puternice. Și laserul oferă o descărcare țintită de căldură care, practic, cauzează o mulțime de mici răni, iar pielea creează colagen nou în cadrul procesului de reparare, ceea ce poate adăuga volum pielii. Roșeața și umflătura durează câteva zile, dar, de obicei, sunt necesare mai multe sesiuni.

Mit #5 Exercițiile faciale previn apariția ridurilor

Expresiile exagerate menite să tonifieze mușchii feței nu combat ridurile. Umflarea obrajilor, scoaterea limbii și masajul agresiv al buzelor pot chiar să adâncească liniile care se dezvoltă în mod natural în timp. Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să încerci să fii fără expresie, de frica ridurilor, mai ales când vine vorba de zâmbet. Simpla activare a acelor mușchi poate aduce sentimente reale de fericire.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân