O lume de concepții eronate. Mit sau știință?

  • Publicat:
O lume de concepții eronate. Mit sau știință?

Progresul exponențial al științei și tehnologiei este o realizare incontestabilă a umanității. Povestea noastră comună este plină de istorii despre ingeniozitate și dorința de cunoaștere, de a descoperi lucruri noi despre lume – începând cu vremurile preistorice, când oamenii au frecat pentru prima dată pietre pentru a face foc, și până în prezent, când a fost creat Acceleratorul de Particule de la CERN, cel mai performant accelerator de particule din lume.

În secolul trecut am dobândit extrem de multe cunoștințe despre spațiu. Omul a pășit pe lună; am văzut imagini cu găuri negre de la milioane de ani lumină distanță, precum și imagini ale stelelor care se nasc.

Cu toate acestea, omenirea mai are încă multe de învățat despre spațiu. Unele dintre lucrurile pe care credeam că le știm nu sunt adevărate. De exemplu, mulți dintre noi presupun că soarele este galben. Când îl vedem pe cer, atmosfera împrăștie lumina de la soare și îl face să arate galben, portocaliu sau roșu la răsărit și la apus. Dar, în realitate, culoarea soarelui este mai aproape de alb, care conține toate culorile spectrului.

Un alt exemplu este conceptul popular de „parte întunecată a lunii”. În realitate, nicio zonă a planetoidului nu se află în întuneric permanent – în cele din urmă, lumina ajunge în toate părțile.

Un alt mit foarte vechi este acela că fulgerul nu lovește niciodată de două ori în același loc. În general, fulgerul lovește obiecte îndreptate în sus, clădiri înalte, făcute din metal, care este un conductor de electricitate – realitatea este că fulgerul lovește clădirea Empire State din New York de aproximativ 100 de ori pe an.

Pe cer s-ar putea să vedem nori care sunt formați din picături de apă sau cristale de gheață minuscule. Pe de altă parte, un nor care se ridică dintr-un coș nu este automat fum. Turnurile de răcire din centralele electrice și alte instalații nu emit fum, ci mai degrabă vapori de apă. Vaporii pe care îi eliberează sunt diferiți de fum, care conține particule solide și substanțe toxice în gaz.

Acest lucru este valabil și pentru ”fumul” generat de anumite produse care conțin tutun. Mulți cred în mod eronat că produsele fără fum generează fum, asemenea țigărilor. În cazul alternativelor fără fum vorbim, de fapt, despre un aerosol, care este fundamental diferit de fumul de țigară și care are potențialul de a fi mai puțin nociv în comparație cu acesta. Arderea este procesul care generează compușii nocivi și potențial nocivi. Cu toate acestea, produsele fără fum nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență. Cea mai bună alegere este renunțarea completă la tutun și la nicotină. Pentru adulții care nu renunță la fumat există, însă, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă. Acestea reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului.

Întotdeauna este important să verificăm informațiile pe care le primim și să ne asigurăm că nu perpetuăm doar niște credințe populare. Mai ales când este vorba de progresele din știință, tehnologie sau produse fără fum, accesul la informații corecte și obiective este critic.

sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân