Mituri picante despre ingrediente preferate

  • Publicat:
Mituri picante despre ingrediente preferate

Am putea crede că oamenii au astăzi o înțelegere destul de bună asupra chestiunilor fundamentale referitoare la alimente și totuși mai avem destule de învățat. Cu toții trebuie să mâncăm pentru a supraviețui, dar mâncarea are valoare dincolo de necesitate. Bucuriile gustului și aromei sunt esențiale dacă vrei să-ți trăiești viața din plin. Există însă unele chestiuni fundamentale despre mâncare și bucătărie pe care le înțelegem greșit, de obicei pentru că nu le punem la îndoială. Par a fi adevărate, deci trebuie să fie adevărate, nu?

Ardeiul iute, de exemplu. Credem că semințele sunt cea mai picantă parte, motiv pentru care le îndepărtăm adesea atunci când gătim. Fals! În realitate, semintele contin o cantitate mică de capsaicină, unul dintre compusii care induc senzatia de iuțeală. De fapt, capsaicina se găsește în cantitatea cea mai mare în zona albă și spongioasă din interiorul ardeiului.

Mulți oameni cred că apa fierbe mai repede dacă adaugi sare. Chimic vorbind, este adevărat că sarea crește punctul de fierbere; totuși, cantitatea de sare folosită la gătit este atât de mică încât nu va face o diferență în ceea ce privește timpul de fierbere. Amintește-ți asta data viitoare când pui la fiert o oală mare de apă pentru paste!

Alți oameni sunt convinși că sarea ne face rău. Dar corpul nostru are nevoie de sare și, deși este adevărat că trebuie să controlăm cantitatea de sare pe care o ingerăm, corpul nostru folosește sarea pentru a echilibra fluidele din sânge și pentru a menține o tensiune arterială sănătoasă. Sarea este, de asemenea, esențială pentru funcționarea nervilor și a mușchilor.

Există chiar și concepții greșite despre modul în care percepem gusturile. O credință îndelungată ne spune că părți diferite ale limbii noastre detectează gusturi și arome diferite. Dar cercetările ne arată că toate regiunile limbii simt toate gusturile într-o anumită măsură.

Gustul este un factor important atunci când fumătorii adulți decid să treacă de la țigări la produse fără fum. Această categorie a produselor care încălzesc tutunul în loc să-l ardă nu este scutită de concepții greșite. În mod incorect, mulți pun un semn de egalitate între produsele fără fum și țigări. Cu toate acestea, produsele fără fum nu ard tutunul, deci nu produc fum sau scrum. Prin urmare, au potențialul de a reduce semnificativ nivelurile de substanțe chimice nocive în comparație cu țigările.

De asemenea, există o concepție populară greșită că toate produsele fără fum sunt la fel. În fapt, există mai multe tipuri de astfel de produse inovatoare disponibile pentru fumătorii adulți, dintre care aceștia pot să aleagă varianta care se potrivește nevoilor lor.

Cea mai bună soluție este întotdeauna renunțarea completă la tutun și nicotină. Pentru adulții care altfel ar continua să fumeze, există alternative care nu produc fum și care astfel pot reduce nivelurile de substanțe chimice nocive și potențial nocive în comparație cu fumul de țigară. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență, însă sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului.

Indiferent dacă este vorba de bucătărie sau de produse din tutun, e preferabil să cunoști faptele. Sigur că poți să continui să pui sare în apă în speranța că va fierbe mai repede, așa cum poți crede că toate produsele cu nicotină sunt la fel, dar cel mai bine este să ai informațiile corecte la îndemână, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie.

foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân