Tu știi să îți împarți corect salariul ca să te descurci? Vezi de ce este bine să și donezi bani

O bună gestionarea a veniturilor lunare bănești este necesară pentru a avea o viață satisfăcătoare și posibilitatea de a te bucura de pasiuni.
  • Publicat:
Tu știi să îți împarți corect salariul ca să te descurci? Vezi de ce este bine să și donezi bani
Cum să împarți eficient salariu ca să îți ajungă? Foto: Mădălina Drăgoi

Probabil unul dintre cele mai des subiecte de conversație, pe lângă vreme este reprezentat de bani. De bani în toate formele și sub toate aspectele. De la motivele pentru care cheltuiști banii cu plăcere, la motivele pentru care banii sunt motiv de ceartă în families sau un țel pentru un nou job. Ei bine, educația financiară stă la baza unei bune administrări a bugetului lunar.

 

”Și eu cum să impart banii mai eficient?” – o întrebare lunară. Cum se împarte în mod sănătos bugetul în fiecare lună: cât la sută merge către plăți, economi, situații de urgență, plăceri, haine etc? ”Există un model care mi se pare fezabil și pe care îl propun pentru cei care sunt la început în procesul de a se educa financiar:  – 50 % cheltuieli cu obligațiile lunare necesare pentru a îți achita costurile de viață și obligațiile. Apoi 20% cheltuieli cu dorințe și life-style, 10% donații, 10% economii  și 10% plata către tine” explică Maria Cristina Banu, coah financiar.

Ce sunt cheltuielile necesare în fiecare lună?

”Cheltuielile necesare includ toate acele lucruri de care avem nevoie pentru a supraviețui la un nivel mediu (hrană, sănătate, copiii, îngrijire personală)    + obligațiile lunare (rate, credite). Având în vedere costul vieții raportat la salariul mediu cred că procentul de 50% este unul fezabil” a explicat Maria Cristina Banu.

Donațiile – de ce este important să le avem în vedere

Pe lângă obligațiile precum chirie sau rată ori rate, mâncare, haine, cheltuieli legate de copii, cheltuieli legate de educație și donațiile sunt importante. Este important să întindem o mână de ajutor celor aflați în nevoie. ”Donațiile sunt în egală măsură importante pentru că sunt investiți pentru sufletul tău, și pe lângă acest lucru te ajută și să extinzi energia abundenței și să atragi abundența în viața ta.  Echilibrul este esențial atunci când vorbim de bani de aceea eu propun acest model echilibrat de 10%: 10% care să ne asigure echitatea între a da și a primi” a mai completat coach-ul financiar.

Cheltuieli pentru dorințe dar și pentru dezvoltare personală – necesare pentru buna dispoziție dar și noi oportunități

Cheltuielile cu dorințele și dezvoltarea se referă la acele cheltuieli pe care le facem pentru a avea un anumit stil de viață, pentru a ne relaxa și pentru a ne dezvolta. Aici putem include vacanțe, evenimente, ieșiri în oraș, gadget-uri, haine mai scumpe, cursuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân