Tu te plătești pentru munca ta? Iată de ce să-ți acorzi și ție un salariu din salariu

Ce este salariu pentru tine de la tine?
  • Publicat:
Tu te plătești pentru munca ta? Iată de ce să-ți acorzi și ție un salariu din salariu
Tu cu ce rămâi din salariu după ce plătești toate dările? Foto: Shutterstock

Lună de lună muncim pentru salariu. Și așteptăm cu nerăbdarea ziua în care primim banii. Și încep plățile: chirie, rate, mâncare, transport, educație, fond de rezerve, înapoierea datoriilor, haine, vacanțe etc. Te-ai gândit însă să te răsplătești și pe tine că muncești? Coach-ii financiari vorbesc despre importanța ”propriului salariu”.

”Dacă, îți acorzi și ție o răsplată bănească din salariu este o modalitate practică, sănătoasă și simplă prin care să-ți crești nivelul de merit, stima de sine și energia prosperității” explică Maria Cristina Banu, coach financiar. Cum adică să te plătești pe tine? În practică înseamnă că lună de lună după ce încasezi banii din salariu sau alte activități, să îți programezi o plată fixă către un cont personal asupra căruia tu deții controlul absolut. După poți folosi acei bani exact cum îți dorești! ”Unele persoane fac acest lucru doar ca să economisească, însă abordarea pe care eu o încurajez este aceea de a separa cele două componente. Adică să se bucure de cee ace pot obține pentru acea sumă!” a mai completat coach-ul.

Ce procent din salariu să meargă către tine?

Important este să începi cu ceva și să crești pe parcurs. ”Aș putea spune că un procent recomandat ar fi undeva între 10-15%  pentru a putea aloca aceiași sumă și economisirii. Însă, cu cât îți crești veniturile mai mult și reduci risipa, cu atât poți să crești salariul către tine și economisirea.

Stima de sine crește când ai satisfacția muncii tale și te răsplătești

Eu am descoperit că pentru a îmi crește energia prosperității care vine dintr-un raport corect între a da și a primi, să fac către mine plăți săptămânale sau să aleg o opțiune bancară prin care atunci când fac o plata, rotunjirea sumei cu 10 lei să fie trimisă în acest cont al meu. Adică dacă plătesc ceva de 89 lei, 11 lei să fie automat trimiși către acest cont al meu. Astfel în același timp în care plătesc pe altcineva mă plătesc și pe mine” a mai explicat Maria Cristina Banu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being