Ești într-o dispoziție proastă? Uite 4 lucruri care te ajută s-o schimbi

O dispoziție proastă îți poate schimba ziua.
  • Publicat:
Ești într-o dispoziție proastă? Uite 4 lucruri care te ajută s-o schimbi

Dacă ești într-o dispoziție proastă cercetătorii în neuroștiință îți oferă câteva metode care îți pot ameliora dispoziția și îți pot crește nivelul stării de bine, și chiar de fericire, pe parcursul zilei.

“Dacă aceste activități sunt practicate frecvent în timp, s-a demonstrat că fiecare dintre ele contribuie la creșterea permanentă a nivelului de referință al fericirii”, spune Shawn Achor în cartea Avantajul fericirii. Autorul spune că, în aceeași măsură, este dovedit științific faptul că nivelul de a atinge starea de bine este subiectiv, așa că e foarte important pentru fiecare dintre noi să găsească acea activitate care îl ajută să își schimbe dispoziția. Sunt oameni care își schimbă starea când se joacă cu animalul de companie, alții care se relaxează atunci când spală vasele sau se întâlnesc cu prietenii, unii când merg la SPA, alții când văd un serial bun.

Așa că, important este să ne găsim fiecare acea activitate – sau set de activități – care ne ajută să ne schimbe dispoziția. Poate fi în lista de mai joss au dați-vă voie să o găsiți pe aceea specifică vouă. “Unicul scop este acela de a vă ridica moralul și a vă crea un cadru mental pozitiv, așa încât să puteți culege toate beneficiile Avantajului Fericirii”, spune Shawn Achor.

Meditați!

În aceeași carte se arată faptul că neurologii au constatat, la călugării care meditează ani de zile, că li se dezvoltă cortexul prefrontal stâng, acea parte a creierului responsabilă cu prioritate de sentimentul de fericire. Nu vă gândiți că e nevoie să vă mutți în Tibet pentru acest lucru. Putem obține senzația de calm și armonie și făcând un exercițiu extreme de simplu: 5 minute în care să ne observăm respirația. Să fim atenți la mișcările abdomenului nostru. Iar dacă mintea pleacă spre alte gânduri, să o aducem cu blândețe înapoi.

Sunt deja multe studii care atestă că meditația practicată regulat poate să reconfigureze permanent creierul pentru a spori nivelul de fericire, a reduce stresul și chiar a îmbunătăți funcția imunitară.

Găsiți un lucru de făcut pe care să-l așteptați cu plăcere!

Un studiu a constatat că la oamenii care doar s-au gândit să vizioneze filmul lor preferat, concentrația endorfinei a crescut cu 27% (Simpla așteptare a unei experiențe vesele crește endorfinele cu 27%, HGH, 87%, American Physiological Society, 2006).

Anticiparea unor viitoare recompense, spun neurocercetătorii, poate stimula centrii plăcerii din creier într-un mod foarte asemănător recompensei reale. Așadar, doar plănuirea concediului ne poate face să ne simțim mai bine.

Faceți exerciții fizice!

Știți deja, probabil, că sportul ajută la aliberarea endorfinelor în organism, substanțe care induc senzația de plăcere. Activitatea fizică este cea mai la îndemână activitate ce ne poate schimba starea din dispoziție proastă într-una bună și ne poate face să ne simțim bine într-un timp foarte scurt. Și, foarte inetersant, arată studiile, efectele sunt pe termen lung, nu doar pe termen scurt.

Exersați o aptitudine definitorie, care vă pune în valoare!

Atunci când aveți nevoie să vă îmbunătățiți starea, pentru că sunteți într-o dispoziție proastă, amintiți-vă un talent pe care nu l-ați mai folosit de ceva vreme. Sau observați care sunt trăsăturile de character care vă definesc și, pur și simplu, apelați la ea cât mai des.

Experții au mai amintit că în urma studiilor și activități precum altruismul, cheltuirea banilor pe experiențe, nu pe lucruri material, insuflarea pozitivității în jurul vostru sunt benefice pentru schimbarea dispoziției proaste.

“Pe măsură ce integrați aceste exerciții pentru starea voastră de fericire în viața de zi cu zi, nu doar că veți începe să vă simțiți mai bine, dar veți observa, de asemenea, cum adoptarea unei ati- tudini pozitive vă va face să vă simțiți mai eficienți, mai motivați și mai productivi și vă oferă oportunități noi pentru realizări și mai grandioase”, spune în cartea sa Shawn Anchor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân