Ce nu tolerezi la ceilalți, spune multe despre tine de fapt

  • Publicat:
Ce nu tolerezi la ceilalți, spune multe despre tine de fapt
Sursa foto: shutterstock

Fiecare om alege ce vrea sau nu vrea să vadă în alte persoane. Și de obicei, această alegere este asociată cu modul în care oamenii se evaluează și se percep. Dacă apreciază lucrurile bune despre sinele lor, vor vedea binele și în ceilalți. Și la fel se întâmplă și cu răul. Deci ceea ce nu îți place la ceilalți, spune multe despre tine în fapt. 

Spune-mi ce detești, ca să îți spun cine ești

Este important să înțelegem că acțiunile noastre, dar și trăsăturile mai puțin plăcute, pe care le criticăm la ceilalți, fac parte adesea din noi înșine. Doar că nu ne dăm seama. Ca oameni în esență, cu toții suntem din când în când mai egoiști, mai dependenți, mai nesiguri, mai încrezuți și lista poate continua. 

Citește și: Te simți superior celorlalți? E un semn, din cele 5, că egoul îți controlează viața

Fă un exercițiu de imaginație acum și creează o lista cu ce anume te enervează la partenerul tău, la mama ta, la colega de birou sau la prietena ta cea mai bună. Desigur, nu chestiuni cu adevărat problematice. Ci lucruri mici care pur și simplu te scot din minți. De la ticuri, obiceiuri și până la trăsături de caracter.

Când lista e gata, analizează cu maximă atenție toată acea înșiruire de „defecte”. Gândește-te în ce măsură te oglindesc ele chiar și pe tine. Vezi dacă nu cumva încerci din răsputeri să nu dezvolți și tu acele obiceiuri pe care le găsești atât de enervante la ceilalți.

Ceea ce îți displace la alții, te oglindește de fapt

Adevărul este că defectele altor persoane ne amintesc de propriile noastre defecte. Ceea ce nu tolerăm la ceilalți, nu tolerăm la noi înșine în fapt. Tocmai de aceea, este atât de important să fim atenți la lucrurile pe care nu le tolerăm la ceilalți oameni. Dacă vom privi mai atent, probabil ne vom da seama că această intoleranță este îndreptată mai degrabă către noi înșine decât către ceilalți. 

Citește și: Oamenii sunt oglinda ta: tu iubești sau îți displace ceea ce te oglindește?

Poate că te deranjează cineva care îți subestimează inteligența, când de fapt tu consideri că ești cu mult mai deșteaptă decât te consideră persoană în cauza. Sau poate că postările prietenilor din acea vacanță continuă te afectează căci tu tânjești după acel stil de viață și situația nu îți permite. Exemplele sunt multiple.

Ce putem face în legătură cu asta? Ei bine, dacă avem capacitatea de a ne vedea pe noi în ceilalți, în acțiunile sau comportamentele lor, vom avea mai multe șanse de evoluție pe toate planurile. Astfel încât să devenim cea mai bună versiune a noastră!

Sursa: Science Daily, Medium, Inc

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being